13 Јули, 2020
0.0274

Занаетчиска Комора бара занаетчиите да се ослободат од Придонеси за плата и персонален данок на доход

Објавено во: Финансии, Мои пари 18 Март, 2020

Занаетчиската Комора бара Занетчиите да се ослободат од придонеси за плата и персонален данок на доход за месеците Март,Април ,Мај или се до моментот додека не се стабилизира состојбата во државата поради коронавирусот.

Од таму посочуваат дека е потребно и за нив како дел од стопанството кое во мометот е целосно блокирано, да се преземат чекори за надминување  на кризата каде Занаетчиството е дирекно погодено.

„Развој на Занаетчиството на локално и државно ниво датира од многу одавна,добро развиено Занаетчиство значи и застапување на интересите на занаетчиите на странскиот пазар и јакнење на нивната конкурентност.

Модерните Занаетчиски Регионални Комори кој ја формираа и основаа Занаетчиската Комора на Република Северна Македонија се стремат да го издигнат и покажат дека Занаетчиството е се околу нас,и дека со Занаетчиство може да се живее и работи.Законот вели дека Занаетчиска дејност е занаетчиско производство,занаетчиска услуга,уметничко занаетчиство и домашното ракотворење.Меѓу другото,а со оглед на битноста на развојот на занаетчиството за развој на целата земја,неминовно акцентирање на улогата на Регионалните комори како институции кој придонесуваат за развој на занаетчиите , а со самото развивање и на ЗКРСМ ,која ќе биде двигател на развој на општи стандарди,едукацијата,со поставување на стандарди на занаетчиски производи ќе се овозможи на поволна финансиска и кредитна политика ,за развој на занаетчиството.Но новонастаната ситуација во државата зарди Корона Вирусот,сметаме дека е потребно и Ние како дел од стопанството кое во мометот е целосно блокирано,да се преземат чекори за надминување  на кризата каде Занаетчиството е дирекно погодено.Наш предлог е да се ослободиат Занетчиите од Придонеси за плата и персонален данок на доход за месеците Март,Април ,Мај или се до моментот додека не се стабилизира состојбата во Државата.Даваме исто така предлог да овозможат и времен престанок на Занаетчиите кој се во директен контакт со  луѓето како Фризер,Козметичари,Педикири Маникири“, потенцираат од Занаетчиската комора.


Можеби ќе ве интересира

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци