05 Август, 2021
0.0180

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

Објавено во: Финансии 04 Јуни, 2020

Гордана Димитриеска Кочоска, заменик-министерката за финансии во техничката влада од редовите на опозицијата, синоќа во гостувањето на телевизија Алсат потврди дека се уште не го одобрува со својот потпис заемот од Светска банка од 90 милиони евра.

Димитриеска Кочоска, која и претходно тврдеше дека овој заем не го одобрува затоа што не знае за што ќе се трошат парите, истакна дека не може проектно финансирање, како што вели таа, да се заснова на два листа хартија од министерство за здравство и министерство за труд и социјала. Таа вели дека кога се работи за проектно финансирање потребно е да се има јасни пресметки врз основа на кои ќе се бара заемот.

„Во оваа конкретна ситуација, ние зборуваме за финансирање на проекти. Документот ми беше доставен на 28 април и кога го доставија документот, тие имаа еден лист за труд и социјално осигурување за 54 милиони евра и исто така еден за здравствена установа за потребните 34 милиони евра. Тоа беше причината зошто побарав дополнително објаснување за тоа за што ќе се трошат парите. Светската банка може да знае, но не знам. И тука требаше да се спомене повторно дека зборуваме за проект, финансирање на проект и кога имате финансирање на проект треба да имате јасни пресметки за кои ги барате средствата“, рече техничката заменик-минситерка.


Можеби ќе ве интересира

АКЦИОНЕРИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СЕГА СЛОБОДНО ЌЕ СИ ЗЕМАТ ДИВИДЕНДА - НБМ го укина ограничувањето

АКЦИОНЕРИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СЕГА СЛОБОДНО ЌЕ СИ ЗЕМАТ ДИВИДЕНДА - НБМ го укина ограничувањето

ИЗГУБИ 14 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ЗА ЕДЕН ДЕН, НО СЕПАК Е ВТОР ПО БОГАТСТВО ВО СВЕТОТ - Џеф Безос после Бернар Арно

ИЗГУБИ 14 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ЗА ЕДЕН ДЕН, НО СЕПАК Е ВТОР ПО БОГАТСТВО ВО СВЕТОТ - Џеф Безос после Бернар Арно

ЈАВНИОТ ДОЛГ ЗГОЛЕМЕН ЗА 213 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ТРИ МЕСЕЦИ - земјава должи 7,4 милијарди евра

ЈАВНИОТ ДОЛГ ЗГОЛЕМЕН ЗА 213 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ТРИ МЕСЕЦИ - земјава должи 7,4 милијарди евра

УНИ Банка успешно ја држи пазарната позиција! Растат приходите од провизии и вложувања во обврзници

УНИ Банка успешно ја држи пазарната позиција! Растат приходите од провизии и вложувања во обврзници

Експлозија“ во НЛБ Банка!!! Кредитирањето порасна за 40 милиони евра, профитот достигна 18,4 милиони евра!

Експлозија“ во НЛБ Банка!!! Кредитирањето порасна за 40 милиони евра, профитот достигна 18,4 милиони евра!

ВО НЛБ БАНКА СЕ ЧУВААТ ДУРИ 1,34 МИЛИЈАРДИ ЕВРА НА ГРАЃАНИТЕ И ФИРМИТЕ - банката во првото полугодие има и одличен профит од 18,4 милиони евра

ВО НЛБ БАНКА СЕ ЧУВААТ ДУРИ 1,34 МИЛИЈАРДИ ЕВРА НА ГРАЃАНИТЕ И ФИРМИТЕ - банката во првото полугодие има и одличен профит од 18,4 милиони евра

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ОСТВАРИ НЕТО ДОБИВКА ОД 6,53 МИЛИОНИ ЕВРА - во првото полугодие растот на профитот е дури 666,74 отсто

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ОСТВАРИ НЕТО ДОБИВКА ОД 6,53 МИЛИОНИ ЕВРА - во првото полугодие растот на профитот е дури 666,74 отсто

Зошто акцијата на „Алкалоид“ е јака како државна обврзница?

Зошто акцијата на „Алкалоид“ е јака како државна обврзница?

СН ОСИГУРИТЕЛЕН БРОКЕР доби одобрение да издаде прва емисија на корпоративни обврзници од 80 милиони денари

СН ОСИГУРИТЕЛЕН БРОКЕР доби одобрение да издаде прва емисија на корпоративни обврзници од 80 милиони денари