29 Ноември, 2020
0.0211

Загрозени до 20.000 работници во туризмот

Објавено во: Економија, Корона Вирус 23 Мај, 2020

Ако корона кризата продолжи, голем број работници од туристичкиот сектор ќе останат без работа. 

Станува збор за бројка од 4.000 до 20.000 работници. Тие ќе добијат откази доколку кризата со Ковид - 19 трае до крајот на оваа година. Ако  заврши идниот месец,  се проценува дека 12.000 работници би останале без ангажман.  

Се бара  субвенционирањето на платите да продолжи и во претстојниот период, работодавачите да се ослободат од исплата на К-15, безкаматните кредити да бидат во висина на прикажаните трошоци.

Загубите би изнесувале од 200 до 300 милиони долари.

Туризмот и во други земји е сведен на минимум, а загубите се огромни. 

Турција се пожали на лошите податоци за посетеноста. 

Можеби ќе ве интересира

Хари Локвенец како нов директор на МЖ Инфраструктура: Нема притисоци, до 2025 ќе биде готова железницата до Бугарија

Хари Локвенец како нов директор на МЖ Инфраструктура: Нема притисоци, до 2025 ќе биде готова железницата до Бугарија

Турски инвеститор не сака да продолжи да гради брана во Македонија, бара да му се платат 4 милиони евра

Турски инвеститор не сака да продолжи да гради брана во Македонија, бара да му се платат 4 милиони евра

Рафајловски: Зголемувањето на данокот за куќа и стан во кој не се живее е популистичка мерка

Рафајловски: Зголемувањето на данокот за куќа и стан во кој не се живее е популистичка мерка

Нема да има изедначување, жените сепак во пензија ќе одат на 62 години

Нема да има изедначување, жените сепак во пензија ќе одат на 62 години

Шахпаска: Голем број на млади се пријавија за финансиска поддршка, затоа невработеноста многу се зголеми

Шахпаска: Голем број на млади се пријавија за финансиска поддршка, затоа невработеноста многу се зголеми

Танасоски: Регистрација на возила со странски таблички само доколку се исполнети условите

Танасоски: Регистрација на возила со странски таблички само доколку се исполнети условите

Димитар Ковачевски: Наскоро 6.000 денари на сметките на ранливите категории граѓани

Димитар Ковачевски: Наскоро 6.000 денари на сметките на ранливите категории граѓани

Кирил Лазаров: Во иднина да се проектира и автопатско решение кон Бугарија

Кирил Лазаров: Во иднина да се проектира и автопатско решение кон Бугарија

Одлука на грчката влада: ПЦР-тестовите не смеат да бидат поскапи од 40 евра

Одлука на грчката влада: ПЦР-тестовите не смеат да бидат поскапи од 40 евра