13 Јули, 2020
0.0431

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Објавено во: Економија, Корона Вирус 05 Јуни, 2020

Во Македонија 40.000 работни места се доведени во прашање. 

Анкетата на Организацијата на работодавачи покажа дека 40.000 работни места, се во ризик поради пандемијата. Невработеноста може да порасне за пет процентни поени ако ова сценарио се оствари. 

Оваа анкета покажува дека ако кризата продолжи, најголем дел од фирмите нема да го преживеат третиот квартал.

Дури 82 отсто од компаниите чувствуваат влијание од корона кризата. Тие се од 9 сектори и во нив се ангажирани две третини од вкупниот број работници во стопанството.  

Можеби ќе ве интересира

Во Македонија во мај само 838 туристи

Во Македонија во мај само 838 туристи

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

Кризата и друштвата за брзи кредити: Дел затворија и отпуштија вработени, се билдаа дополнителни трошоци

Кризата и друштвата за брзи кредити: Дел затворија и отпуштија вработени, се билдаа дополнителни трошоци

Кој станува рамноправен во „Фершпед“ со таткото и синовите Накови?

Кој станува рамноправен во „Фершпед“ со таткото и синовите Накови?

„Македонска навигација“ подели милион евра за 13-та плата

„Македонска навигација“ подели милион евра за 13-та плата

Ангеловска: Прифативме 5.000 приговори за картичките, денеска ќе ги има на список

Ангеловска: Прифативме 5.000 приговори за картичките, денеска ќе ги има на список