03 Јули, 2020
0.0406

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

Објавено во: Стил 14 Ноември, 2019

Високиот шеќер во крвта не значи и нужно дека имате дијабетес, но сепак за оваа автоимуна болест има повеќе ризик фактори .

Може организмот однапред да се „прочита“ односно да се спречат можни последици врз хормонот инсулин.

За да препознаете дали има зголемен шеќер во крвта може да ги следите следните симптоми за потоа и да се консултирате задолжително со медицинско лице.

Високото ниво на шеќер во крвта може да се препознае по голем број симптоми, меѓу кои:

- сува уста

- жед во поголемиот дел од денот

- честа потреба за мокрење, особено навечер, за време спиење

- честа глад

- хроничен замор

- сува кожа и јадеж

- дебелеење и вишок масно ткиво околу стомакот

- слаба концентрација

- замаглен вид

- чести инфекции

- неугодност во желудникот

- проблеми со нервите

- потешко зараснување на рани

- импотенција

Доколку ги имате овие симптоми или се сомневате на висок шеќер во крвта, задолжително посетете лекар и направете ги потребните тестирања.

Можеби ќе ве интересира

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот

Се прислушкува и преку сијалици: Нов метод на тајните служби

Се прислушкува и преку сијалици: Нов метод на тајните служби

Видете ги блиндираните автомобили на ТИТО

Видете ги блиндираните автомобили на ТИТО

Првпат почнав да трчам за да изгубам некое кило: Сања Николовска Најдовски по подвигот Еверестинг

Првпат почнав да трчам за да изгубам некое кило: Сања Николовска Најдовски по подвигот Еверестинг

Кога ќе закрепнат малите бизниси, ќе ѝ вратат на државата: Интервју со овластениот сметководител и едукатор Мери Каровска

Кога ќе закрепнат малите бизниси, ќе ѝ вратат на државата: Интервју со овластениот сметководител и едукатор Мери Каровска

Само минута до 12: Одлуки во последен момент што го сменија целиот тек на историјата

Само минута до 12: Одлуки во последен момент што го сменија целиот тек на историјата

Нела Витошевиќ: Зошто е помалку опасно да работат кладилниците отколку театрите?

Нела Витошевиќ: Зошто е помалку опасно да работат кладилниците отколку театрите?

Излегуваме само на пазарење, децата ни пеат дома: Семејно со Соња Тарчуловска

Излегуваме само на пазарење, децата ни пеат дома: Семејно со Соња Тарчуловска