19 Октомври, 2019
0.0295

ВРАБОТУВААТ И ПЕНЗИОНЕРИ: Им нудат работно време од четири часа

Објавено во: Финансии 11 Септември, 2019

Во соседна Србија се нуди работа и на пензионери, со половина работно време. 

Приватни компании и установи ги вработуваат, но и се задоволни од нив затоа што се дисциплинирани, вредни и посветени. 

Трговската куќа "Univereksport" работници побарала меѓу своите најстари купувачи, а на рекламните листови пишувало „Покрај пензија, и работа без тензија“, пишуваат српските медиуми

Газдите велат дека пензионерите се заинтересирани затоа што со зголемување на работниот стаж, имаат шанса за повисока пензија. 

Работодавците не избегнуваат трошоци, напротив подготвени се да ги платат придонесите и сите други давачки кон државата. 

Законот не предвидува ограничувања, а пензионерите можат да примаат пензија, и да работат по договор на дело, да примаат авторски хонорар и слично. 

Придонесите се плаќаат по стапка од 26 проценти од заработката. 

Можеби ќе ве интересира

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода