09 Декември, 2019
0.0207

Во Македонија само 58 отсто од населението живее урбанизирано

Објавено во: Балкан 18 Ноември, 2019

Според податоците од Оделот за население на ОН и Светска Банка, кои го откриваат процентот на жители на една земја што живеат во урбани средини, кнежеството Монако, кое по дефиниција е град-држава, го зазема можеби очекуваното прво место со 100 отсто. Зад Монако е Белгија, каде што 98 проценти од населението живее во градски области.

Молдавија е на другата страна на списокот, со помалку од половина од населението (43 проценти) кои живеат во урбани средини.

Босна и Херцеговина е зад Молдавија - повеќе од половина од населението не живее во урбано опкружување, односно 48 проценти.

Во останатите земји од Западен Балкан, голем број од населението не живее во урбани средини. Во Словенија, 54% од населението живее во урбани средини, во Србија 56, во Хрватска 57, во Македонија 58%.

Во регионот, најголем процент од населението што живее во урбани средини има во Црна Гора - 67 проценти.

Во Топ-10 покрај Молдавија, Биг, Словенија, Србија, Хрватска и Македонија, се уште и Романија, Словачка, Азербејџан и Австрија. 

Анкетата не користеше единствена методологија, туку методологии што ги користат статистичките канцеларии на одделни земји како различни дефиниции за урбаното опкружување.


Можеби ќе ве интересира

ЕУ ОДЛУЧИ: Србија во вторник отвара уште едно поглавје во преговорите

ЕУ ОДЛУЧИ: Србија во вторник отвара уште едно поглавје во преговорите

Албанските државјани во притвор по киднапирањето на македонскиот државјанин во Тирана

Албанските државјани во притвор по киднапирањето на македонскиот државјанин во Тирана

АЛБАНИЈА УШТЕ СЕ ТРЕСЕ: Нов земјотрес, почувствуван до Црна Гора

АЛБАНИЈА УШТЕ СЕ ТРЕСЕ: Нов земјотрес, почувствуван до Црна Гора

(ВИДЕО) Децата кои скокнаа од балкон при земјотресот Рама ги запозна со нивните идоли

(ВИДЕО) Децата кои скокнаа од балкон при земјотресот Рама ги запозна со нивните идоли

(ФОТО) ТЛОТО НЕ СЕ СМИРУВА: Се стресе цела БиХ

(ФОТО) ТЛОТО НЕ СЕ СМИРУВА: Се стресе цела БиХ

СЕРИЈАТА ЗЕМЈОТРЕСИ НЕ ПРЕСТАНУВА: 4,5 по Рихтер го испаничија Крит, се скокало наоколу

СЕРИЈАТА ЗЕМЈОТРЕСИ НЕ ПРЕСТАНУВА: 4,5 по Рихтер го испаничија Крит, се скокало наоколу

(ФОТО) Популарно грчко летувалиште како во бајка покриено од снег

(ФОТО) Популарно грчко летувалиште како во бајка покриено од снег

ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ ВО АЛБАНИЈА: Зошто зградите од земјотресот се урнаа како кула од карти?

ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ ВО АЛБАНИЈА: Зошто зградите од земјотресот се урнаа како кула од карти?

Во рок од десетина минути два земјотреси ја стресоа Албанија

Во рок од десетина минути два земјотреси ја стресоа Албанија