24 Септември, 2020
0.0709

ВО ЕУРОСТАНДАРД БАНКА СЕ ШТЕДЕЛЕ 71,5 МИЛИОНИ ЕВРА - од Фондот за осигурување депозити ќе ги исплатат сите што имале до 30 илјади евра

Објавено во: Финансии 12 Август, 2020

Фондот за осигурување депозити е во одлична кондиција, располагаме со доволно средства и ќе направиме напор да ги исплатиме депозитите на граѓаните уште пред законскиот рок, рече директорот за Фондот за осигурување на депозити, Борче Хаџиев.

Ова тој го кажа на пресконференцијата на која гувернерката Анита Бежоска Ангеловска соопшти дека НБМ ја укина дозволата за работа на НБМ и дека утре до судот ќе побара отворање на стечај.  

На 31 јули 2020 година вкупниот износ на депозитите на физичките лица кои штедат во Еуростандард банка  изнесува 4,4 милијарди денари или 71,5 милиони евра.

Нашиот тим е подготвен и очекува непречена исплата на осигураните депозити. 

На 31 јули имало 136.619 депоненти на банката.

Според податоците, 780 депоненти нема да бидат обесштетени или нема да бидат во целост.

Фондот обезбедува штедни влогови до 30 илјади евра, така што оние што имаат поголема од оваа сума нема да бидат обесштетени во целост. 

Бежовска рече дека се надева дека стечајниот управник ќе води сметка за оние граѓани што имаат кредити кон банката.

Во банката се вработени 170 лица. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

МЕРКИТЕ ЌЕ БИДАТ И ЗА ГРАЃАНИТЕ И ЗА ФИРМИТЕ - некои се познати, некои се нови

МЕРКИТЕ ЌЕ БИДАТ И ЗА ГРАЃАНИТЕ И ЗА ФИРМИТЕ - некои се познати, некои се нови

Битиќи најави дека е можно ново задолжување за четвртиот сет мерки

Битиќи најави дека е можно ново задолжување за четвртиот сет мерки

ВО ИГРА Е И ДОМАШНА КОМПАНИЈА - неколку инвеститори сакаат да добијат статус на стратешки

ВО ИГРА Е И ДОМАШНА КОМПАНИЈА - неколку инвеститори сакаат да добијат статус на стратешки

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ШПАРКАСЕ, БИШЕВ, СО ПОРАКА: Банкарскиот систем е стабилен и има капацитет да ја поддржи економската обнова

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ШПАРКАСЕ, БИШЕВ, СО ПОРАКА: Банкарскиот систем е стабилен и има капацитет да ја поддржи економската обнова

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите