19 Октомври, 2019
0.0231

Во Аеродром ќе се градат најмногу станови

Објавено во: Економија 10 Октомври, 2019

Најмногу станови од оние за кои е издадена дозвола за градба, ќе се градат во скопската општина Аеродром. 

Податоците на Државниот завод за статистика покажаа дека во август годинава се издадени 210 одобренија за градба, од кои, најголемиот дел или 136 одобренија се за високоградба. Всушност, податоците на статистика говорат дека бројот на издадени одобренија за градба е зголемен за 9,4 отсто.

Објавените податоци покажуваат и дека во скопскот регион се издадените 49 одобренија, и со нив е предвидена изградба на 147 станови. Од нив, пак, дури 125 се во општината Аеродром. 

Ќе се гради и во југозападниот регион, каде се издадени 45 дозволи за градба, во Полошкиот 33, Вардарскиот 24, Југоисточниот 22, Пелагонискиот 20, Источниот 13, и најмалку во Североисточниот - четири.

А во наредниот период ќе се гради повеќе од претходно, бидејќи според податоците на Статистика, предвидената вредност на сите објекти за кои е издадена дозвола за градба изнесува 2.326.990 денари, што е за 53,7 отсто повеќе во однос на истиот месец од претходната година.

Од вкупно 210 објекти, на 145 или на 69,1 отсто како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 65 или кај 30,9 отсто од објектите, инвеститори се деловни субјекти.

Во извештајниот период е предвидена изградба на 278 станови, со вкупна корисна површина од 24.728 кавдратни метри.


Можеби ќе ве интересира

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

Ќе има нов тендер за Скопје - Блаце: Прескапа понуда за 2 километри автопат

Ќе има нов тендер за Скопје - Блаце: Прескапа понуда за 2 километри автопат

НОВА ТРГОВСКА ОФАНЗИВА НА ТРАМП: Воведени царини на производи, ЕУ ќе возврати

НОВА ТРГОВСКА ОФАНЗИВА НА ТРАМП: Воведени царини на производи, ЕУ ќе возврати

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации

ЗНМ реагира до Берзата: Недозволиво е да се етикетира медиум

ЗНМ реагира до Берзата: Недозволиво е да се етикетира медиум

AМПЕВА ЗА МИНИМАЛЕЦОТ: Тоа ќе биде чист популизам ако дел од платата се враќа кај работодавецот

AМПЕВА ЗА МИНИМАЛЕЦОТ: Тоа ќе биде чист популизам ако дел од платата се враќа кај работодавецот

ИСТРАЖУВАЊЕ: Познато кои балкански метрополи се поскапи за живот од Скопје

ИСТРАЖУВАЊЕ: Познато кои балкански метрополи се поскапи за живот од Скопје