13 Јули, 2020
0.0207

Владеачката коалиција во Германија реши да ја намали работната сила од Балканот

Објавено во: Економија 29 Јуни, 2020

Владејачката коалиција во Германија - ЦДУ/ЦСУ планира да ја намали понатамошната миграција на работна сила.поради растечката невработеност која ја предизвика Ковид-19, по одлуката од 2016 година за олеснувања за граѓаните од Западен Балкан.

Особено на удар ќе биде неквалификуваната раборна сила од Западен Балкан, за која исто така имаше олеснување за добивање работна дозвола изминатиот период. 

Но исто така и на градежни работници, медицински сестри, готвачи, келнери од Балканот би можело во иднина да им биде многу потешко да најдат работа во Германија.

Правилото за работниците од Западен Балкан е воведено пред пет години како емигранти од безбедните земји на потекло, а целта беше тоа да се направи на сметка  на масовната миграција преку системот за азил.

На први јануари 2019 година во Германија се регистрирани 102.052 македонски државјани. 


Можеби ќе ве интересира

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

Кризата и друштвата за брзи кредити: Дел затворија и отпуштија вработени, се билдаа дополнителни трошоци

Кризата и друштвата за брзи кредити: Дел затворија и отпуштија вработени, се билдаа дополнителни трошоци

Кој станува рамноправен во „Фершпед“ со таткото и синовите Накови?

Кој станува рамноправен во „Фершпед“ со таткото и синовите Накови?

„Македонска навигација“ подели милион евра за 13-та плата

„Македонска навигација“ подели милион евра за 13-та плата

Ангеловска: Прифативме 5.000 приговори за картичките, денеска ќе ги има на список

Ангеловска: Прифативме 5.000 приговори за картичките, денеска ќе ги има на список

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија