27 Февруари, 2021
0.0203

Владата се пофали со растот на просечната плата

Објавено во: Економија 21 Јануари, 2021

Расте просечната нето плата, создаваме услови, велат од Владата. 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во ноември лани била 27.588 денари и таа е повисока за 7 отсто  во однос на истиот месец во 2019 година. Зголемувањето изнесува 1.801 денари. Во согласност со податоците на Државниот завод за статистика, во ноември 2020 во споредба со истиот месец 2019 година регистрирано е зголемување на нето платата по вработен во секторите: земјоделство, шумарство и рибарство (8,5 отсто), во преработувачката индустрија (7,3 отсто), снабдување со електрична енергија, гас, пареа, климатизација (4,9 отсто), информации и комуникации (9,4 отсто), финансиски дејности и дејности на осигурување (2 отсто), како и во останати бројни дејности.

„Дополнително, ваквото зголемување во најголем дел се должи и на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: уметност, забава и рекреација (11,2 отсто), дејности на здравствена и социјална заштита (11,2 отсто) и образование (9,5 отсто). Највисоки нето-плати се регистрирани во секторите информации и комуникации, како и финансиски дејности и дејности на осигурување.
Владата во консултација со сите релевантни чинители во општеството, синдикати, комори, организации на работодавачи, креира амбиент за раст на просечната и на минимална плата во следните четири години. Посветени сме на реализација на стапките на економски раст од 4-5 отсто и покачување на платите за 20 до 30 отсто односно до 34 илјади денари во следните четири години со цел подобрување на стандардот на граѓаните и економијата во земјата“, информираат од Владата. 

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во ноември 2020 година, изнесува 41 141 денар.

Можеби ќе ве интересира

Се бараат административци, отворени огласи

Се бараат административци, отворени огласи

Од понеделник стартува платниот промет во Македонска пошта

Од понеделник стартува платниот промет во Македонска пошта

ДИВИДЕНДИТЕ НАЈАВУВААТ ВОЈНА: Банките ќе бараат Уставен суд да ја испитува одлуката на Народната банка

ДИВИДЕНДИТЕ НАЈАВУВААТ ВОЈНА: Банките ќе бараат Уставен суд да ја испитува одлуката на Народната банка

Што е животно осигурување и како функционира?

Што е животно осигурување и како функционира?

ВИСТИНСКА БУРА ОД РЕАКЦИИ: Комерцијална банка објави поделба на дивиденда во ист ден кога НБМ забрани да се дели

ВИСТИНСКА БУРА ОД РЕАКЦИИ: Комерцијална банка објави поделба на дивиденда во ист ден кога НБМ забрани да се дели

Македонски Телеком со зголемена добивка и раст во интернет, ТВ и ИКТ сегментот во 2020 година

Македонски Телеком со зголемена добивка и раст во интернет, ТВ и ИКТ сегментот во 2020 година

Shell се шири во регионот

Shell се шири во регионот

ГИГАНТОТ БОИНГ МОРА ДА ГО ОДВРЗЕ ЌЕСЕТО: Милионски пенали поради ова

ГИГАНТОТ БОИНГ МОРА ДА ГО ОДВРЗЕ ЌЕСЕТО: Милионски пенали поради ова

БИТКОИНОТ УРНА УШТЕ ЕДЕН РЕКОРД: Како дигиталната валута ги тенчи нервите на инвеститорите

БИТКОИНОТ УРНА УШТЕ ЕДЕН РЕКОРД: Како дигиталната валута ги тенчи нервите на инвеститорите