27 Септември, 2020
0.0187

Висок крвен притисок: Кардиолозите ја откриваат најголемата заблуда во која веруваат луѓето

Објавено во: Стил 17 Мај, 2020

Крвниот притисок е притисок со кој крвта делува на ѕидовите на крвните садови (артерии) во секој дел од нашето тело, а се создава со работата на срцето како пумпа.

Еднаквоста на притисоците е една од најчестите заблуди што преовладува кај луѓето, а тие се однесуваат на срцеви заболувања и артериски притисок.

Таканареченото изедначување на притисокот не постои и не е можно. Причината е следново: ние обично го мериме артерискиот притисок со методот на надлактица, дигитално или во ординација со манжетна и стетоскоп, пишува Ordinacija.

Целата сторија е на Машки Магазин

Можеби ќе ве интересира

ФОТО: Министерот за економија ја има најинтересната роденденска торта

ФОТО: Министерот за економија ја има најинтересната роденденска торта

Раката што дава не се суши: Кој е македонскиот газда кој ги почести со одмор во Турција своите 126 вработени?

Раката што дава не се суши: Кој е македонскиот газда кој ги почести со одмор во Турција своите 126 вработени?