07 Декември, 2019
0.0266

УТРИНСКИ ФОКУС: ММФ ги кажа забелешките-Минималната плата нема да ја намали сиромаштијата

Објавено во: Економија 18 Ноември, 2019

Вести во фокусот на Фактор овој понеделник...

Меѓународниот монетарен фонд ги испорача првите критики на сметка на Владата. 

Критики за прогресивниот данок, пензиите, минималната плата... 

ММФ потенцира минималната плата дека нема значајно да ја намали сиромаштијата, бидејќи таа е кај невработените, а може да го намали формалното вработување. 

*

НА СРЕДИНАТА НА ДЕКЕМВРИ: Од скенирањето фискални, ќе ќарат тие што скенирале

До петнаесетти декември оние кои скенирале фискални сметки би требало да се офајдат . Тогаш би требало да почне првата исплата од мерката „МојДДВ“ во чии рамки ќе почне и наградна игра. Сите детали тука.

*

Индустри Сервис подготвува до 9.000 оброци дневно за вработените на пет странски компании во земјата

Станува збор за компанија со стопроцентен домашен капитал. Филип Смилковски, дел од втората генерација во семејната компанија и нејзин управител, за Фактор вели дека допрва го завршуваат најголемиот инвестициски циклус со изградба на Централната кујна во Скопје. 

Оваа инспиративна приказна читајте ја тука.

*

„Уни Банка“ во остра конкуренција го зголеми кредитното портфолио за 10 отсто

„Уни банка“ за првите девет месеци годинава книжи добивка од 2,63 милиони евра и тоа е послаб резултат од истиот период лани. Но нема простор за песимизам затоа што тој е ефект од зголеменото ниво на резервации за кредити.

*

ИНСПЕКЦИИ: Транспортен и АХВ најмногу удираат по џебот, „Животна средина“ се бори со кривични пријави

Инспекторатите за земјоделство и за животна средина биле најригорозни во досегашната евиденција на Инспекцискиот совет оваа година кога станува збор за поднесените кривични пријави. 

*

Илија Гечев купи акции во „Макошпед“, на шпедицијата и тргна!

Оперативната добивка пораснала за 2 отсто и изнесува 64.500 евра, во услови кога приходите од продажба се намалени за 15 отсто. Нето добивката расте пред се благодарејќи на дивидендата од 233.000 евра. Дел од нив „Макошпед“ доби како најголем поединечен акционер на „Фершпед“, а дел од други извори кои не се наведени во образложението кон извештајот.

*

ТОП ДРЖАВНИ ДОЛЖНИЦИ: МЖ Транспорт борчи 52 милиони евра

Државни институции, министерства, општини, здравствени установи и јавни претпријатија, во моментов вкупно должат 279 милиони евра. Последниот извештај на Министерството за финансии за септември годинава говори дека доспеани, а неплатени обврски имаат дури 1.162 трошачи на јавни пари.


Можеби ќе ве интересира

Кој во Штип а кој во Гевгелија ги прави најголемите пари?

Кој во Штип а кој во Гевгелија ги прави најголемите пари?

Дел од скенирачите на фискални сметки се офајдија, што е со останатите на кои не им легнаа пари од „Мој ДДВ“

Дел од скенирачите на фискални сметки се офајдија, што е со останатите на кои не им легнаа пари од „Мој ДДВ“

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Важни измени кај данокот за личен доход

Важни измени кај данокот за личен доход

КИФ-ДИХК проект за јакнење на капацитетите на коморите и поврзување на регионот

КИФ-ДИХК проект за јакнење на капацитетите на коморите и поврзување на регионот

Заев: Очекував поголем раст на БДП

Заев: Очекував поголем раст на БДП