26 Септември, 2020
0.0187

УТРИНСКИ ФОКУС: Кој прави најмногу пари во македонскиот Лас Вегас

Објавено во: Економија 05 Декември, 2019

Вести во фокусот на Фактор ова утро ...

*

Кој ги врти големите пари во Гевгелија?

Двете казина на македонско-грчката граница и „Контихидропласт“ прават поголем приход од другите гевгелиски и богдански фирми заедно. Таква е структурата на економијата во најјужниот регион. Реално според бројот на жители (кој не надминува 15.000 н.з.) Гевгелија има многу повеќе фирми што вртат милиони евра од поголеми македонски градови.

*

Што ги топи профитите: Значаен пад на приходите од данокот на добивка

Државата успеала да собере во буџетот над девет милијарди денари како приход од данокот на добивка од почетокот на годината до крајот на септември. Во овие девет месеци значи сумата изнесува околу 148 милиони евра. Сепак, на годишно ниво даночните приходи по овој основ се намалиле за над 21 процент.

*

ЗА НЕГО ЗНАЕ И ЕВРОПА: Во Македонија постои село на штркови

Maла општина во источниот дел на државата во европски рамки е мапирана како место со голем број штркови.

Се работи за Чешиново – Облешево. Оваа година во општината  има околу 100 активни гнезда, наведуваат од локалната самоуправа.

*

КАКО СЕ ЖИВЕЕ СО 9.000 ДЕНАРИ МЕСЕЧНО - македонската минимална пензија, сепак, подобра од соседите

Од први јули идната година нема да има бугарски пензионер што ќе зема пензија пониска од 130 евра. Пратениците во бугарскиот Парламент одлучија дека минималната пензија во оваа соседна држава, според стаж и старост, од средината на 2020 година ќе изнесува 250 лева, што е рамно на 130 евра. 

Како што јавија бугарските медиуми, за утврдување на оваа минимална пензија гласале 214 пратеници, од кои 137 биле „за“, 61 „против“, а 16 биле воздржани.

А каква е состојбата на македонските пензионери?

Кој си купува акции во Комерцијална банка?

За сума од 1,9 милиони евра некој си купи 20 000 акции од Комерцијална банка.

Ова станува јасно од направените две блок-трансакции вредни 120,2 милиони денари на Македонска берза.

Можеби ќе ве интересира

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

СИНДИКАТОТ ДО ГЛАВНИТЕ ВО „БАРГАЛА“ - денеска е последен ден за платата и за заостанатиот дел

СИНДИКАТОТ ДО ГЛАВНИТЕ ВО „БАРГАЛА“ - денеска е последен ден за платата и за заостанатиот дел

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек