28 Февруари, 2020
0.0389

ТРИ ДЕЦЕНИИ ОД БЕРЛИНСКИОТ ЅИД: Ова е делот кој заостанува

Објавено во: Економија 07 Ноември, 2019

Берлинскиот ѕид три децении ја делел Германија. 

Но, овој јубилеј Германците го дочекуваат во знакот на поделбите помеѓу истокот и западот. 

Денес, три децении подоцна, Британија ја напушта ЕУ, Европа се плаши од тероризам, а мигрантската криза поради војната во Сирија не запира. 

Дел од европските политичари се жалат на влијанието од Русија и Кина. 

Но, Германија денес е мотор на Европа. Градовите како Берлин, Дрезден и Лајпциг се развиваат на сите полиња. 

Сепак, руралните подрачја во источниот дел на земјата заостануваат, а тоа во крајна линија носи и политички последици. 

Во Саксонија се зголемува ксенофобијата и антимигрантското расположение

Многу Германци се жалат дека Владата премногу се залага за мигрантите, наместо да ги интегрира Германците од источниот дел. 

Можеби ќе ве интересира

АКЦИИТЕ НА „АЛКАЛОИД“ МЕЃУ НАЈТРГУВАНИТЕ: Како компанијата ја изработе 2019 ?

АКЦИИТЕ НА „АЛКАЛОИД“ МЕЃУ НАЈТРГУВАНИТЕ: Како компанијата ја изработе 2019 ?

„Алкалоид“ со раст на добивката во 2019

„Алкалоид“ со раст на добивката во 2019

УНИ Банка здраво гази, растат нето приходите од камати и надоместоци

УНИ Банка здраво гази, растат нето приходите од камати и надоместоци

Од следната година повеќе пари за општините од јаглен, мермер, минерална вода...

Од следната година повеќе пари за општините од јаглен, мермер, минерална вода...

КОЛКУ СИЛНО ЌЕ УДРИ КОРОНА - туризмот брои штети, кожарите во грч, за власта е рано да се зборува за последици

КОЛКУ СИЛНО ЌЕ УДРИ КОРОНА - туризмот брои штети, кожарите во грч, за власта е рано да се зборува за последици

ВО ЕВРОПА Е ПОИНАКУ: Трошоците за храна и пијалоци ги „јадат“ македонските плати

ВО ЕВРОПА Е ПОИНАКУ: Трошоците за храна и пијалоци ги „јадат“ македонските плати

ПРOГНОЗА НА НУРИЕЛ РУБИНИ: Коронавирусот ќе доведе до глобална економска катастрофа

ПРOГНОЗА НА НУРИЕЛ РУБИНИ: Коронавирусот ќе доведе до глобална економска катастрофа

КОРОНАВИРУСОТ ИМ НАПРАВИ ШТЕТИ: Авионските билети чинат колку едно кафе

КОРОНАВИРУСОТ ИМ НАПРАВИ ШТЕТИ: Авионските билети чинат колку едно кафе

На 2 март на полноќ сите оператори во државата ќе прекинат со реемитување на домашните странски ТВ канали, освен на јавниот сервис

На 2 март на полноќ сите оператори во државата ќе прекинат со реемитување на домашните странски ТВ канали, освен на јавниот сервис