09 Декември, 2019
0.0271

Топлификација ја контрира Владата за ТЕ-ТО

Објавено во: Економија 19 Ноември, 2019

Здружението за заштита на правата на акционерите на Топлификација АД пред десетина дена постави јавно објавени прашања до владата на РСМ поврзани со државната помош дадена на ТЕ-ТО АД, но како што посочуваат до денеска немаат добиено одговори на истите. 

„Очигледно е дека поставените прашања од Здружението на акционери на Топлификација АД не се пријатни за Владата и таа избегнува јавно да одговори на нив“, велат од Здружението.

Во меѓувреме, владата даде изјава за Фактор, во која објаснува зошто го одложиле плаќањето на ТЕ-ТО по основ на данок на добивка.

-Во тој случај „отпишаните обврски“ согласно Планот за реорганизација повторно ќе се трансформираат во реални обврски на компанијата спрема доверителите и ќе немаат третман на добивка, а со тоа и даночната обврска – данокот на добивка за 2018 година по основ на отпишани обврски, повеќе нема да постои и државата нема да ја наплати, велат од Владата за Фактор.

После ова, денес повторно реагираа од Здружението на акционери на Топлификација АД, од каде посочуваат дека за разлика од Владата, ревизорската куќа којашто го ревидирала извештајот на друштвото за 2018 година утврдила дека добивката постои, па дури УЈП пресметал и данок на добивка.

-За да нема дилеми ниту во Владата ниту во прес службата на Владата, добивката постои и тоа многу реално и тоа го знаат Топлификација АД и ред други фирми кои се оштетени за над 40 милиони евра. Таа штета на овие фирми е дел од 120 милионската добивка на ТЕ ТО АД за 2018 година. За ТЕ ТО АД да покаже реална добивка, од 120 милиони евра, Топлификација АД во лажниот стечај на ТЕ ТО АД претрпела огромна штета од над 33 милиони евра на денешен ден, согласно на пресудата на Врховен Суд, велат од Топлификација.

Од таму додаваат дека стечајот и Планот за реорганизација за ТЕ-ТО се ништовни, од поради што Топлификација и Управата за финансиска полиција поднесоа кривични пријави.

-Загубите кои ТЕ ТО АД ги прави од 2014 до 2016 година се последица на јавното признание изнесено во Планот за реорганизација на ТЕ ТО АД за кој Владата многу се грижи да не пропадне. Во тој План за реорганизација е јасно посочено дека загубите се и поради условеноста ТЕ ТО АД да купува гас од дефинирана офшор фирма и да продава електрична енергија на дефинирана трговска фирма која електричната енергија треба да ја извезе од државата. Ваквото јавно признание значи непазарен извоз на електрична енергија од државата и непазарен увоз на природен гас во државата. Оваа пракса е школски пример за перење пари, велат од Топлификација.


Можеби ќе ве интересира

Германците бараат гастарбајтери, а сами бегаат од државата: Зошто и каде најчесто заминуваат?

Германците бараат гастарбајтери, а сами бегаат од државата: Зошто и каде најчесто заминуваат?

ДВЕ ГЛАВНИ НАГРАДИ ОД 3 МИЛИОНИ ДЕНАРИ: Скенирајте фискални и добијте од 1000 па до 100 илјади денари

ДВЕ ГЛАВНИ НАГРАДИ ОД 3 МИЛИОНИ ДЕНАРИ: Скенирајте фискални и добијте од 1000 па до 100 илјади денари

Ангеловска: Граѓаните можат да добијат и до 20.830 евра субвенција преку „Купи куќа, купи стан“

Ангеловска: Граѓаните можат да добијат и до 20.830 евра субвенција преку „Купи куќа, купи стан“

Кој во Штип а кој во Гевгелија ги прави најголемите пари?

Кој во Штип а кој во Гевгелија ги прави најголемите пари?

Дел од скенирачите на фискални сметки се офајдија, што е со останатите на кои не им легнаа пари од „Мој ДДВ“

Дел од скенирачите на фискални сметки се офајдија, што е со останатите на кои не им легнаа пари од „Мој ДДВ“

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата