28 Септември, 2020
0.0194

Тонат економиите на три европски земји поради пандемијата

Објавено во: Економија, Корона Вирус 14 Август, 2020

Три европски земји имаат најголеми економски последици од пандемијата. 
Унгарија, Романија и Бугарија имаат најголем економски пад на квартално ниво. 

БДП во Бугарија се намалил за 9,8 отсто, објави Националниот статитстички институт на Бугарија. Вакви лоши податоци немало од 1997 година. 

БДП на Унгарија паднал за 14,5 отсто во вториот квартал во однос на првите три месеци од оваа година. 

Романија евидентира пад од 12,3 отсто во вториот квартал. 

Во вториот квартал на 2020 година, во однос на претходниот квартал, најмал пад е забележан во Финска – 3,2 отсто, Литванија – 5,1 отсто, Данска – 7,4 отсто и Летонија – 7,5 отсто.

Најголем економски пад според сезонски прилагодените податоци е регистриран во Шпанија – 18,5 отсто, Унгарија – 14,5 отсто, Португалија – 13,9 отсто и Франција – 13,8 отсто.

Споредено со истиот квартал лани, сезонски прилагодените податоци покажуваат намалување на нивото на БДП во ЕУ-27 за 14,1 отсто.

Поради коронавирусот еврозоната се движи кон историски најголема рецесија. 

Британија влезе во најдлабока рецесија досега.

Земјата влезе во најдлабока рецесија откако деновиве податоците покажаа дека економијата паднала за повеќе од која било друга земја од Г7, за време на појавата на коронавирусот во трите месеци до јуни, објави Канцеларијата за национална статистика (ОНС).

Можеби ќе ве интересира

Продаваат флаширана вода и прават приходи во милиони евра! Кои се тие?

Продаваат флаширана вода и прават приходи во милиони евра! Кои се тие?

Викенд без ДДВ: За поврат на цел данок треба да купите компјутер или некој домашен производ

Викенд без ДДВ: За поврат на цел данок треба да купите компјутер или некој домашен производ

ЗА ГАЗДИТЕ ШТО ЌЕ ЗЕМАТ СУБВЕНЦИИ, А НЕМА ДА ДАДАТ ПЛАТА - кривична пријава веднаш, казната ќе биде затвор

ЗА ГАЗДИТЕ ШТО ЌЕ ЗЕМАТ СУБВЕНЦИИ, А НЕМА ДА ДАДАТ ПЛАТА - кривична пријава веднаш, казната ќе биде затвор

Заев најави намалување на администрацијата, но на оглас се јавуваат по десетмина за едно место

Заев најави намалување на администрацијата, но на оглас се јавуваат по десетмина за едно место

За викендот без ДДВ може да потрошите најмногу 30.000 денари

За викендот без ДДВ може да потрошите најмногу 30.000 денари

ДДВ ќе се плаќа седум дена по поднесување на пријавата

ДДВ ќе се плаќа седум дена по поднесување на пријавата

Сите мерки од четвртиот пакет: Кој во која категорија спаѓа?

Сите мерки од четвртиот пакет: Кој во која категорија спаѓа?

Мицкоски: Четвртиот пакет мерки ќе ја продлабочи кризата - економијата пропаѓа

Мицкоски: Четвртиот пакет мерки ќе ја продлабочи кризата - економијата пропаѓа

Третина од антикризниот пакет е од буџетот: Македонија ќе позајмува пари

Третина од антикризниот пакет е од буџетот: Македонија ќе позајмува пари