24 Март, 2018
0.0646

Тевдовски: Нето-задолжувањето со оваа еврообврзница изнесува околу 300 милиони евра

Објавено во: Економија 12 Јануари, 2018

Mинистерот за финансии, Драган Тевдовски денеска изјави дека нето-задолжувањето со оваа еврообврзница изнесува околу 300 милиони евра. 

Вели дека интересот на инвеститорите бил огромен, а тие беа подготвени да вложат над 3,5 милијарди евра. Според Тевдовски, ова е најцврст можен доказ дека меѓународните инвеститори веруваат во перспективите на македонската економија и долгорочната стабилност на земјата.

„За споредба, претходните пет еврообврзници беа издадени по значително повисоки каматни стапки кои се движат помеѓу 3,975% и 9,875%, односно нивната пондерирана просечна каматна стапка изнесува 5,34%. Со дупло пониската каматна стапка од 2,75%, постигнуваме заштеди по камати во вкупен износ од околу 90,6 милиони евра, во однос на случајот ако се издадеше еврообрзница на истиот износ и рочност, но со повисоката просечна каматна стапка (од 5,34%). Приливите од еврообврзницата ќе се користат главно за покривање на буџетскиот дефицит. Посликовито, ова ќе биде користено меѓу другото и за повисоки плати и инвестиции во образование и здравство, поддршка на домашните и странските претпријатија, зголемување на средства во одбраната заради прилближување до НАТО стандардите, интензивирање на капиталните инвестиции и слично. Покрај ова, со еврообврзницата ќе бидат вратени и претходно направени долгови. На 29. jануари ќе се отплати првата рата на PBG-кредитот земен во 2013 година во износ од 95 милиони евра“ - вели Тевдовски. 

Министерот рече дека ги искористиле поволните услови на меѓународните пазари и срушиле дел од огромниот ѕид на долгови со кои се соочува Македонија во 2020 година. Додава дека предвреме е вратена една третина од еврообврзницата од 270 милиони евра издадена во 2015 година која достасува во декември 2020 и чија што каматна стапка на издавање од 4,875% е значително повисока од каматна стапка на новоиздадената еврообврзница од 2,75%.

„Со ова го намаливме долгот кој достасува во 2020 година и обезбедивме значително понизок ризик на рефинансирање. Македонија првпат во историјата прави ваква операција на предвремено враќање на дел од еврообврзница, со што се сврстува во редот на развиените земји каде ваква проактивна политика на управување со јавниот долг е стандардна процедура“ - рече Тевдовски.  

Македонија успешно издаде еврообврзница со историски убедливо најниска каматна стапка од 2,75%, рече министерот. 

Можеби ќе ве интересира

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

ЈАЗ МЕЃУ ПЛАТИТЕ: Кој е на дното, а кој на врвот со приходи?

ЈАЗ МЕЃУ ПЛАТИТЕ: Кој е на дното, а кој на врвот со приходи?

СТАТИСТИКА: Колку чини метар квадратен станбена површина?

СТАТИСТИКА: Колку чини метар квадратен станбена површина?

Анѓушев: 40 милиони евра, планирани средства за поздрава животна средина

Анѓушев: 40 милиони евра, планирани средства за поздрава животна средина

Кина не се плаши од трговска војна

Кина не се плаши од трговска војна

Koja цена за барел може да ја преживее европската нафтена индустрија?

Koja цена за барел може да ја преживее европската нафтена индустрија?

СТАТИСТИКА ПРЕСМЕТА: Koлку изнесува покриеноста на увозот со извозот?

СТАТИСТИКА ПРЕСМЕТА: Koлку изнесува покриеноста на увозот со извозот?

Уште 10 милиони евра отидоа во акции за Комерцијална банка

Уште 10 милиони евра отидоа во акции за Комерцијална банка

САД се закани: Санкции и за европски компании со рускиот гас

САД се закани: Санкции и за европски компании со рускиот гас