22 Септември, 2019
0.0190

Тевдовски: Имаме подобри економски резултати од претходната власт

Објавено во: Економија 12 Јуни, 2019

Драган Тевдовски, министерот за финансии, денеска рече дека воведувањето на прогресивен данок за доходи кои месечно надминуваат 1.500 евра се покажало како исправно, бидејќи краткорочните резултати од оваа година велат дека има раст на платите, вработувањето, БДП и наплатата на даноците.

- Велеа дека ќе бидат погодени платите на програмерите и оние во секторот комуникации. Тие се најголеми плати и најчесто го надминуваат прагот од 1.500 евра за прогресивно оданочување. Платата на програмерите е за 5,5 отсто зголемена оваа година споредено со истиот период лани, а кај комуникациите вработувањето е зголемено за 1.500 лица во однос на првиот квартал од 2018 - вели Тевдовски. 

Додаде дека има дополнителни 17.000 вработувања по првите три месеци од 2019, а невработеноста е сведена на 17,8 отсто. Тевдовски не сакаше да одговори децидно дали платата, според владината програма, ќе достигне просек од 500 евра до крајот на редовниот мандат, но вели дека економските резултати биле подобри од претходната власт.

- Остваруваме многу позитивни резултати, растот на платите се одвива постојани. Динамиката на нивниот раст е многу побрза отколку онаа на претходната власт. Во последните пет месеци тој е 3,4 отсто и е поголем од просекот од последните седум години кој изнесува околу 2 отсто. Ние ќе продолжиме да правиме притисок тие да растат се повеќе - рече Тевдовски.

Смета дека неговиот однос со бизнис заедницата не се влошил по имплементацијата на новата фискална политика со прогресивниот данок.

- Имам редовна комуникација со бизнис-секторот, редовно одам на средби со Стопанската комора. Имаме сет на мерки за поддршка на бизнис фелата, а особено за оние кои ја зголемуваат платата. Министерството за финансии има свои инструменти за нивна поддршка и средства со кои им помага. Последните резултати покажуваат дека праведното оданочување не му наштетува на бизнисот и не ја блокира економијата - наведе Тевдовски.

Додаде дека шпекулантите тврделе дека со воведувањето на овој данок ќе се загрозела вработеноста кај младите, но таму, според министерот, бројот на вработувања на лица до 24 години во јануари, февруари и март годинава е плус 4.5 илјади.

- Велеа дека ќе ослабне и индустријата, а таа нарасна за 7,9 отсто од јануари до април, а просекот од последните седум години е 2,7 проценти. Треба да се знае дека парите собрани од овоа профресивно оданочување одат за социјално најранливите. Социјалната реформа е спорведена и од оваа недела зпаочна исплата на повисоки трансфери за 25 илјади домаќинства - тврди тој.

Наплатата на личниот данок на доход оваа година досега е за околу 17 отсто повеќе, што според Тевдовски ги негира некои од прогнозите дека ќе имало даночна евазија. 

Можеби ќе ве интересира

Лукаревска: „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена

Лукаревска: „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата