28 Јануари, 2020
0.0331

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Објавено во: Економија 06 Декември, 2019

Асоцијацијата на странски компании со технолошки напредно производство при Советот на странски инвеститори во рамки на Стопанската комора на Македонија ја поздравува определбата на Владата на Република Северна Македонија за намалување на царинските стапки доставени од странските инвеститори во земјава.

Имено, согласно постигнатата согласност на работната средба на компаниите-членки на Асоцијацијата  со премиерот Заев и економскиот тим на Владата на РСМ одржана на 18.11.2019 година беше побарано воведување  автономни мерки за укинување на царинските давачки за одредени репроматеријали, кои странските инвеститори што работат тука ги користат во своето производство.

Ова би претставувало привремено решение за зајакнување на конкурентноста на компаниите коишто производуваат технолошки напредни производи и би придонеле за поголема атрактивност на земјата при привлекување на нови компании со странски капитал од различни стопански сектори. 

Овие странски компании имаат особено големо влијание во целокупниот економски раст на земјата преку креирање нови и добро платени работни места, пораст на продуктивноста на работната сила, пристап до нови технологии и знаења, развој и усвојување на современи менаџерски вештини, финансиска стабилност и општа благосостојба во општеството.

Можеби ќе ве интересира

Брегу: Одливот на „мозоци“ е најголем предизвик за Западен Балкан

Брегу: Одливот на „мозоци“ е најголем предизвик за Западен Балкан

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?