06 Јули, 2020
0.0687

СТАТИСТИКА: Во април забележан пад на индустријата

Објавено во: Економија, Корона Вирус 01 Јуни, 2020

Забележан е пад на македонската индустрија. 

Ова може да се види од податоците кои ги објави Државниот завод за статистика. 

Индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во април оваа година, во однос на април лани се намалило за 17 отсто, во секторот Преработувачка индустрија има пад од 40.5  отсто, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 1.1  отсто.

Намалувањето во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на намаленото производство во следните оддели: Производство на прехранбени производи, Производство на пијалаци, Производство на тутунски производи, Производство на текстил, Производство на облека, Производство на други неметални минерални производи, Производство на метали, Производство на фабрикувани метални производи, освен машини и опрема, Производство на електрична опрема, Производство на машини и уреди, неспомeнати на друго место и Производство на моторни возила, приколки и полуприколки.

Според главните индустриски групи, производството во април 2020 година, во однос на април 2019 година, има опаѓање кај  Енергија за 8.4  отсто, Интермедијарни производи, освен енергија за 22 отсто, Капитални производи за 70.8  отсто, Трајни производи за широка потрошувачка за 48.3 отсто и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 28.5 отсто. 

Можеби ќе ве интересира

ВО ПЕНЗИЈА КОГА ЌЕ ЗАВРШИ ПАНДЕМИЈАТА: Дел од највозрасните здравствени работници се уште во првите редови против вирусот

ВО ПЕНЗИЈА КОГА ЌЕ ЗАВРШИ ПАНДЕМИЈАТА: Дел од највозрасните здравствени работници се уште во првите редови против вирусот

Следи ли мега распродажба на илјадници квадрати деловен простор на улица „Македонија“?

Следи ли мега распродажба на илјадници квадрати деловен простор на улица „Македонија“?

МАПАС со добивка и приходи како да е приватен пензиски фонд

МАПАС со добивка и приходи како да е приватен пензиски фонд

Проверете дали сте добиле 100.000 денари: Извлечени добитниците на МојДДВ

Проверете дали сте добиле 100.000 денари: Извлечени добитниците на МојДДВ

И препакувана морска риба е македонски производ

И препакувана морска риба е македонски производ

Ампева: Државата давала субвенции, газдите не им исплатувале плата на текстилните работници

Ампева: Државата давала субвенции, газдите не им исплатувале плата на текстилните работници

Порасна минималецот: Од месецов повисока плата

Порасна минималецот: Од месецов повисока плата

ПАНДЕМИЈАТА ГИ ОСТАВИ БЕЗ РАБОТА: Повеќе од 3.500 невработени имаме во јуни

ПАНДЕМИЈАТА ГИ ОСТАВИ БЕЗ РАБОТА: Повеќе од 3.500 невработени имаме во јуни

ВО КРИЗА ПОРАДИ ПАНДЕМИЈАТА: Руската економија е на колена

ВО КРИЗА ПОРАДИ ПАНДЕМИЈАТА: Руската економија е на колена