05 Јуни, 2020
0.0470

СТАТИСТИКА: Колку се сиромашни македонските граѓани?

Објавено во: Економија 28 Ноември, 2014

Државниот завод за статистика, врз основа на податоците од Анкетата за приходи и услови за живеење која се спроведува во согласност со препораките на Европската унија, ги пресмета Лаекен индикаторите за сиромаштија за 2012 година. Основа на пресметките на сиромаштијата се приходите, а прагот на сиромаштијата е дефиниран  на 60% од медијалниот еквивалентен приход.

Во ова соопштение Државниот завод за статистика, исто така, ги објавува ревидираните податоци за Лаекен индикаторите за сиромаштија за 2010 и 2011 година. Ревизијата е направена врз основа на имплементацијата на препораките од Евростат кои се однесуваат на калибрацијата на пондерите. Калибрација е техника за прилагодување на вредноста на пондерот за да се зголеми прецизноста на процената. Таа обезбедува начин  на комбинирање на податоците од Анкетата со информации од други извори. Во истражувањето за приходи  и услови за живеење податоците од процените на населението се земени како извор за калибрација на пондерите.

Според податоците, во 2012 година, стапката на сиромашни лица во Република Македонија изнесуваше  26.2%.

Анализирано по типови на домаќинства, стапката на сиромаштија на домаќинствата составени од двајца  возрасни со две издржувани деца во 2012 година е 24.3%. Според најфреквентниот статус на економска  активност, стапката на сиромашни вработени лица е 11.1%, а Gini коефициентот (мерка за нееднаквоста во  распределбата на приходите) изнесува 38.8%.

Можеби ќе ве интересира

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип