06 Декември, 2022
0.0245

ССМ: 15 јули е неработен ден за сите работници

РАБОТОДАВАЧОТ Е ДОЛЖЕН ДА ПРИЈАВИ ВО ДИТ ДОКОЛКУ РАБОТИ И ДА ИСПЛАТИ НАДОМЕСТ НА РАБОТНИКОТ КАКО ЗА РАБОТА ВО ПРАЗНИК И НЕРАБОТЕН ДЕН-

Објавено во: Економија 14 Јули, 2020

Добивај вести на Viber

Сојузот на синдикатите на Македонија укажува дека 15 јули 2020 година, денот на парламентарните избори, од страна на Владата е прогласен за неработен ден за сите граѓани на целата територија на државата и истиот нема да се одработува. 

Согласно Уставот на државата секој граѓанин со наполнети 18 години се стекнува со избирачко право кое го остварува на слободни избори. 

„Член 148 од Законот за работните односи уредил дека работникот има право на отсуство од работа со надоместок на плата за државните празници, коишто се определени како слободни денови од работа и за другите со закон определени слободни денови.  Доколку производниот процес се одвива непрекинато, работодавачот е должен писмено да го извести подрачниот државен инспектор на труд. Сојузот на синдикатите на Македонија укажува на тоа дека согласно член 24 став 2 од Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството за работа во денови на празници и неработни денови утврдени со закон, работникот има право на надомест на платата што му припаѓа кога во тие денови не работи и плата за поминатите часови на работа  зголемена за 50% како и член 28, став 1, алинеа 5 „ Работодавачот на работникот му исплатува надомест на плата за - празници и неработни денови утврдени со закон или друг пропис“, стои во соопштението од ССМ. 

За сите работодавачи кои ќе го злоупотребат ова право на работниците, ССМ по  пријава од работниците, ќе бара тие работодавачи да бидат најстрого санкционирани ( казнети ) од страна на надлежните инспекциски служби.

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Лукаревска не се согласува дека даночната реформа се сведе на козметички промени

Лукаревска не се согласува дека даночната реформа се сведе на козметички промени

КОНЕЧНО УСТАВНИОТ СУД ПРЕСЕЧЕ – РАЗГОВОРИТЕ ЗА СПОРНИОТ ЗАКОН ТРЕБА ДА ПРОДОЛЖАТ

КОНЕЧНО УСТАВНИОТ СУД ПРЕСЕЧЕ – РАЗГОВОРИТЕ ЗА СПОРНИОТ ЗАКОН ТРЕБА ДА ПРОДОЛЖАТ

Не трпам директори што не плаќале струја, вели Ковачевски

Не трпам директори што не плаќале струја, вели Ковачевски

Европа ја чека рецесија?

Европа ја чека рецесија?

Се јави земја која ќе купува руска нафта и гас

Се јави земја која ќе купува руска нафта и гас

Објавен е список - проверете дали ќе добиете финансиска поддршка за справување со енергетската криза

Објавен е список - проверете дали ќе добиете финансиска поддршка за справување со енергетската криза

Што се случува со инфлацијата во Турција?

Што се случува со инфлацијата во Турција?

Трансформаторот за РЕК Битола заглави, ЕСМ го испраќа комерцијалниот директор во Турција

Трансформаторот за РЕК Битола заглави, ЕСМ го испраќа комерцијалниот директор во Турција

Шефовите на германската и француската централна банка: Ќе ја вратиме инфлацијата на два отсто

Шефовите на германската и француската централна банка: Ќе ја вратиме инфлацијата на два отсто