11 Мај, 2021
0.0287

Соседите од Албанија ќе ни го „крадат“ проектот со фискални сметки „Мој ДДВ“

Објавено во: Економија 17 Јануари, 2020

Соседна Албанија е заинтересирана да ја примени мерката „Мој ДДВ“ која кај нас се реализира веќе неколку месеци а од чие скенирање фискални сметки на трансакциите на граѓаните во декември легнаа и првите парични средства за првото тримесечие.

Дека Албанија по наш приемер сака да се обиде да ја намали сивата економија, станува јасно од средбата на директорката на УЈП со директорката на даночната администрација на Република Албанија, Делина Ибрахимај, на која Лукаревска и го пренела искуството кое го носи мерката.

Делина Ибрахимај е на ставот дека и кај нив оваа ерка може да допринесе да се намали сивата економија која е на ниво од 30%.

Имено, во февруари треба да почне исплатата на скенирани сметки за второто тримесечие а мерката продолжува и во 2020 година.


Можеби ќе ве интересира

Пандемијата ги поскапи печатачите, веб-камерите, телевизорите - компјутерите со 79 проценти повисока цена

Пандемијата ги поскапи печатачите, веб-камерите, телевизорите - компјутерите со 79 проценти повисока цена

Горивата од денес ги плаќаме по овие цени

Горивата од денес ги плаќаме по овие цени

Бектеши: Свадби на крајот на мај или почетокот на јуни

Бектеши: Свадби на крајот на мај или почетокот на јуни

Владата следната година ќе треба да најде 83 милиони евра за резервно гориво

Владата следната година ќе треба да најде 83 милиони евра за резервно гориво

Интервју Серафимовски од "Гранит": Од седум експресни патишта на кои се работи, само еден го гради домашен конзорциум

Интервју Серафимовски од "Гранит": Од седум експресни патишта на кои се работи, само еден го гради домашен конзорциум

Кој е „ексклузивниот“ акционер чии акции „Уготур“ ги плати двојно поскапо од последната пазарна цена?

Кој е „ексклузивниот“ акционер чии акции „Уготур“ ги плати двојно поскапо од последната пазарна цена?

ВЛАДАТА УШТЕ НЕ МУ НАШЛА НАСЛЕДНИК - Пауновски го чека решението за разрешување и ќе се пријави за старото работно место во тетовската УЈП

ВЛАДАТА УШТЕ НЕ МУ НАШЛА НАСЛЕДНИК - Пауновски го чека решението за разрешување и ќе се пријави за старото работно место во тетовската УЈП

Ме држат на „црно“ се дури не најавам дека ќе си заминам: Македонија никако да стави крај на ваквото работење

Ме држат на „црно“ се дури не најавам дека ќе си заминам: Македонија никако да стави крај на ваквото работење

ПОТРЕБНИ СЕ ПОВЕЌЕ ПАРИ: Mинималната кошничка поскапе

ПОТРЕБНИ СЕ ПОВЕЌЕ ПАРИ: Mинималната кошничка поскапе