14 Јули, 2020
0.0290

Симовски: Нема да има попис во април

Објавено во: Македонија 21 Октомври, 2019

Апостол Симовски, директорот на Заводот за статистика, денеска на прес-конференција истакна дека пописот на населението нема да се одржи во април до година, како што до сега се планираше, поради новонастанатата ситуација со договорот на политичарите истиот месец да се одржат вонредни парламентарни избори.

- Април е непогоден. Можноста за попис пред изборите технички е невозможно. Се работи за гломазна организација која не може да се спроведе по април. Не може да одговориме кога ќе се спроведе, тоа е одлука на парламентот, тој треба да одлучи Не може да влијаеме на ваквите одлуки, тие се легитимни, коректни  И ние бевме затекнати вчера со решението. Пописот секако ќе мора да се спроведе. Не сум чул дека некој има намера тој да не се спроведува, рече Симовски.

Тој додаде дека најсоодветни месеци за попис остануваат март или октомври, кога најмала е мобилноста на населението, но дека не би сакал операцијата да се развлече до 2021. Симовски рече дека во меѓувреме имало 23 барања од опозицијата, но поголемиот дел од нив не биле прифатливи за Заводот за статистика како спроведувач на операцијата.

- Повеќе не беа прифатливи, бидејќи ќе водеа кон истата судбината на пропаднатиот во 2011. Се бараше политичко тело да го спроведува а не заводот, а исто така и методологијата да биде променета, со засновање на недоверба, со повеќе попишувачи во еден круг на делување, да не се користи денешна технологија туку хартиен попис. Барања кои немаат никаква допирна точка со стандардите, рече тој.

Симовски повика Законот за попис на населението што поскоро да се донесе во Собранието за да имам конкретен термин


Можеби ќе ве интересира

ДЕЦАТА НАЈМАЛКУ СЕ ЗАРАЗУВААТ СО КОВИД-19 - најнови податоци на Институтот за јавно здравје

ДЕЦАТА НАЈМАЛКУ СЕ ЗАРАЗУВААТ СО КОВИД-19 - најнови податоци на Институтот за јавно здравје

Млад мотоциклист почина по судир со ауди

Млад мотоциклист почина по судир со ауди

ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ГАЛИЧКА СВАДБА ДО КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ: Манифестацијата не е семеен настан

ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ГАЛИЧКА СВАДБА ДО КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ: Манифестацијата не е семеен настан

ЗАМОР, ТЕШКО ДИШЕЊЕ, ДУРИ И ПСИХОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ - еве што ги мачи луѓето после короната

ЗАМОР, ТЕШКО ДИШЕЊЕ, ДУРИ И ПСИХОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ - еве што ги мачи луѓето после короната

ОЈО: Дополнителни дежурства за обвинителите

ОЈО: Дополнителни дежурства за обвинителите

Се поставува монтажно-амбулантскиoт оддел на Клиниката за пулмологија

Се поставува монтажно-амбулантскиoт оддел на Клиниката за пулмологија

Втор ден избори во Македонија: Вчера првите 723 го дадоа својот глас

Втор ден избори во Македонија: Вчера првите 723 го дадоа својот глас

Претседателот на СДСМ-Торонто вели дека полиција му упаднала во неговиот дом за да го апси

Претседателот на СДСМ-Торонто вели дека полиција му упаднала во неговиот дом за да го апси

МОНТАЖНИ БОЛНИЦИ, ОТВОРАЊЕ ЛАБОРАТОРИИ ЗА ТЕСТИРАЊЕ: Регионалните Ковид центри за растоварување на здравствениот систем

МОНТАЖНИ БОЛНИЦИ, ОТВОРАЊЕ ЛАБОРАТОРИИ ЗА ТЕСТИРАЊЕ: Регионалните Ковид центри за растоварување на здравствениот систем