02 Декември, 2022
0.0319

Што си купи директорот на „Гранит“ за 392.000 евра?

Објавено во: Економија 28 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Страшо Милковски се стекна со 0,6 отсто од сите акции на „Гранит“ односно купи 17.868 акции со право на глас и во нив, според пазарни цени, вложи 392.000 евра. Неофицијално, продавачи на акциите се домашни физички лица кои лани беа извесни во нашата јавност со предлогот за зголемена исплата на дивиденда, кој тогаш не помина на акционерското собрание

Страшо Милковски, долгогодишен директор на „Гранит“ направи потег за пример во инвеститорската заедница. Милковски од позиција претседател на управниот одбор на најголемата македонска градежна компанија докупи 17.868 акции со право на глас во таа компанија. Тоа е пакет од 0,6 отсто од сите акции со право на глас во „Гранит“, а во нив Милковски (според актуелни берзански цени на таа акција н.з.) вложи 392.000 евра.

Новината во „Гранит“ инвеститорската заедница во Македонија ја почувствува уште при крај на претходната седмица во која акцијата на „Гранит“ која е една од најтргуваните беше единствената чија пазарна цена порасна.

Пазарот на акции позитивно реагираше на оваа ценовно – чувствителна информација и гестот на Милковски го оцени како позитивен и охрабрувачки за нови вложувања во време на бројни неизвесности и ризици.

„Гранит“ минатата седмица , како што веќе пишувавме, ја достигна рекордната годишна пазарна цена која изнесува 1.540 денари. Вчера по објавувањето на веста акцијата на „Гранит“ заврши тргување на цена под 1.500 денари (просечната цена беше 1.484 денари).

Веројатно дека Милковски е купувач на акциите во системските блокови што беа истргувани минатата седмица на нашата берза. Тогаш во блок трансакциии помина количество акции кое во агрегат и во груб износ сосема одговара на акциите кои Милковски ги стекна, а за кои берзата информираше вчера.

Неофицијално, продавачи на овие акции се физички лица кои минатата година дадоа предлог за зголемена исплата на дивиденда од „Гранит“.

Најголеми акционери во „Гранит“ се децата на Страшо Милковски кој им ги пренесе во наследство неговите 17 отсто од целиот капитал на компанијата. Ќерката Ивана Милковска е претседател на Надзорниот одбор и поседува 8,8 отсто од акциите, а синот Зоран Милковски е генерален директор на друштвото, а поседува 8,7 отсто од сите гласачки права. Пензискиот фонд „Сава“ контролира 7,5 отсто од акциите. 

Р. Ф.

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ЕУ ќе зададе удар на цената на руската нафта - има договор?

ЕУ ќе зададе удар на цената на руската нафта - има договор?

Газдите во Германија не сакаат млади работници?

Газдите во Германија не сакаат млади работници?

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

ОБЈАВЕНИ НАЈНОВИТЕ БРОЈКИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ БДП - раст од само два отсто, градежништвото потфрли и слабо ја билдаше економијата

ОБЈАВЕНИ НАЈНОВИТЕ БРОЈКИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ БДП - раст од само два отсто, градежништвото потфрли и слабо ја билдаше економијата

Електродистрибуција ги извести институциите кои компаниите треба да се вратат на отворен пазар

Електродистрибуција ги извести институциите кои компаниите треба да се вратат на отворен пазар

Македонија2025 со силен придонес за економскиот развој фокусиран на младите

Македонија2025 со силен придонес за економскиот развој фокусиран на младите

РАМЕН ДАНОК: ВАНЧО УЗУНОВ - ова не е левичарски, нашите луѓе го сметаат данокот за казна, МИЛЕ БОШКОВ - бизнисот ја поздравува владината одлука

РАМЕН ДАНОК: ВАНЧО УЗУНОВ - ова не е левичарски, нашите луѓе го сметаат данокот за казна, МИЛЕ БОШКОВ - бизнисот ја поздравува владината одлука

ШВАЈЦАРИЈА ОТКРИ КОЛКУ ВРЕДИ ЗАМРЗНАТИОТ РУСКИ ИМОТ: Санкциониран само мал дел од она што Русите го поседуваат

ШВАЈЦАРИЈА ОТКРИ КОЛКУ ВРЕДИ ЗАМРЗНАТИОТ РУСКИ ИМОТ: Санкциониран само мал дел од она што Русите го поседуваат

САКААТ ДА ГИ ИСКОРИСТАТ ОГРОМНИТЕ МОЖНОСТИ ШТО ГИ НУДИ МОДЕРНИЗАЦИЈАТА НА ЗЕМЈАТА - мултинационалните компании бараат поголема технолошка соработка со Кина

САКААТ ДА ГИ ИСКОРИСТАТ ОГРОМНИТЕ МОЖНОСТИ ШТО ГИ НУДИ МОДЕРНИЗАЦИЈАТА НА ЗЕМЈАТА - мултинационалните компании бараат поголема технолошка соработка со Кина