15 Јуни, 2021
0.0211

ШОК СОБИ ПОЛНИ СО МЛАДИ НА КИСЛОРОД - репортажа на Блиц од КБЦ „Бежанијска коса“

Објавено во: Балкан 09 Јули, 2020

Од 23 јуни, најтешко болните пациенти со КОВИД во Србија, се лекуваат во Клиничко болничкиот центар „Бежанијска коса“. 

За една ноќ, овој клинички центар беше реновиран и во моментов таму се лекуваат 308 граѓани со тешки клинички слики. Има многу млади меѓу нив.

„Ова е воена состојба и ние сме војници. Кој не знае како изгледа, ќе види сега“, изјавила за Блиц доц. д-р Марија Здравковиќ.

Студентскиот амфитеатар во оваа установа стана магацин за складирање заштитна опрема за вработените.

„Ова е најубавиот амфитеатар што постои во која било болница во Србија. Купивме маици и пантолони за еднократна употреба. Нашите извонредни медицински сестри ја сортираат опремата според големината дење и ноќе, а потоа кога доаѓаат вработените, нема губење време да ја пронајдеме опремата“, вели д-р Здравковиќ.

Анестезиологот на КЦС, д-р Марија Миленковиќ, која е главен координатор за итни состојби на пациенти со коваидни пациенти во оваа установа, за Блиц изјавила дека од почетокот на приемот, таму има тешки пациенти. 

„Тоа значи дека нив им е потврдена пневмонија, со пад на сатурацијата, така што на овие болни им е потребна терапија со кислород. Покрај тоа, кога нивната состојба се влошува, неопходна е механичка вентилација. Јс набљудувам повеќе од 300 пациенти на ден и претежно сега имаме млади“, истакнала д-р Миленковиќ.

Новинарите на Блиц се увериле самите дека на одделот за полуинтензивна нега, половина од пациентите се помлади, од 30 години па нагоре. Сите тие биле на терапија со кислород. На следниот кат, пак, каде што се пациенти со најтешка клиничка слика. 

Од почетните три шок соби, сега такви има шест во оваа институција, што е приближно 50 пациенти. 

Брзата реакција, пак, на една од лекарките, д-р Оливера Марковиќ и нејзиниот тим, го спасила животот на една млада жена која има леукемија и е заразена со вирусот на корона. Таа била на работ на смртта.

„Таа имаше заканувачки прекин на слезинката. Утрото се здоби со ужасни болки, стомакот и беше целосно син. Ако не реагиравме веднаш, прашање е каков ќе беше исходот, затоа што кога ќе се распаднат слезината и абдоменот се наполни со крв, смртта може да се случи веднаш. Ова е специфичен случај затоа што пациентот има многу тешка хематолошка болест. Како и да е, овде имаме тешки форми на пациенти со КОВИД“, објаснува д-р Марковиќ.

Можеби ќе ве интересира

Косовците бараат нешто што Вучиќ не може да прифати, тој итно ќе разговара со Србите на Косово

Косовците бараат нешто што Вучиќ не може да прифати, тој итно ќе разговара со Србите на Косово

Зошто Џо Бајден го сака Балканот?

Зошто Џо Бајден го сака Балканот?

За сите кои чекаат бугарско државјанство, тамошните власти имаат важна вест

За сите кои чекаат бугарско државјанство, тамошните власти имаат важна вест

КРАЈ НА ЕПИДЕМИЈАТА НА КОВИД-19 ВО СЛОВЕНИЈА: Земјата се движи кон „зелена фаза“

КРАЈ НА ЕПИДЕМИЈАТА НА КОВИД-19 ВО СЛОВЕНИЈА: Земјата се движи кон „зелена фаза“

КОИ ЗЕМЈИ ВО ЕУ СЕ НАЈЛОШИ ПО ВАКЦИНАЦИЈАТА - поранешните комунистички, а меѓу нив и Хрватска

КОИ ЗЕМЈИ ВО ЕУ СЕ НАЈЛОШИ ПО ВАКЦИНАЦИЈАТА - поранешните комунистички, а меѓу нив и Хрватска

Со ковид автобуси тимовите за вакцинација ќе одат во хрватските мали градови

Со ковид автобуси тимовите за вакцинација ќе одат во хрватските мали градови

Красимир Каракачанов е осуден за омраза кон Ромите

Красимир Каракачанов е осуден за омраза кон Ромите

Во мал град во Хрватска се продаваат куќи за помалку од еден долар

Во мал град во Хрватска се продаваат куќи за помалку од еден долар

Крај на епидемијата во Словенија

Крај на епидемијата во Словенија