20 Јуни, 2019
0.0204

Шапуриќ има акции во 11 компании, Филипче во четири

Објавено во: Економија 15 Април, 2019

Истражувањата на СКУП во рамките на проектот ПЕП, објави дека министерот без ресор за подобрување на инвестициската клима Зоран Шапуриќ има акции во 11 компании што е потврдено од негова страна со тврдење дека уделот е незначителен.

Станува збор за удели во Гранит – 30 акции, Телеком – 150 акции, ЗИК Пелагонија – 10, Жито Лукс – 60, Тетекс – 25, Макстил – 190, Алкалоид – 15, РЖ Услуги – 90 како и во ТТК Банка – 50, Стопанска банка – 350 и Комерцијална банка – 20.

Станува збир за 900 акции со вкупна вредност од околу 11.000 евра, што, како што вели Шапуриќ може да се провери и во институциите. Повеќето од овие акции, тврди, се безвредни. 

Министерот за образование и наука, Арбер Адеми, навел дека има акции во Кожарско Преработувачки Комбинат – Куманово.

Мила Царовска, министерката за труд и социјална политика,  пријавила акции кои се во сопственост на нејзината мајка во винарската визба Попова кула, а дел во Комерцијална банка.

Кочо Анѓушев, заменик претседателот на владата, кој е задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори има 80% удели во компанијата „Фероинвест“, а неговата сопруга во „Офис рент“.

Неодамна порталот Лидер објави дека 458-те акции кои министерот Венко Филипче ги поседува се во 4 компании, од 2008 година без промена и тоа во: „Макстил“ АД, ДГ „Бетон“ АД, ГД „Гранит“ АД и „Макпетрол“ АД.


Можеби ќе ве интересира

Борба на титаните: кои се најплатените банкари во земјава?

Борба на титаните: кои се најплатените банкари во земјава?

Мила Царовска: За прв пат исплатени пензии без задолжување

Мила Царовска: За прв пат исплатени пензии без задолжување

Миќиќ Божиновска: Повратот на ДДВ е повеќе популистичка отколку мерка за враќање на парите

Миќиќ Божиновска: Повратот на ДДВ е повеќе популистичка отколку мерка за враќање на парите

Теменугов: Буџетот е растегнат како мрсулче

Теменугов: Буџетот е растегнат како мрсулче

ВМРО-ДПМНЕ: Главна цел на младите не е да собираат фискални, туку да соберат пари за да купат карта за заминување

ВМРО-ДПМНЕ: Главна цел на младите не е да собираат фискални, туку да соберат пари за да купат карта за заминување

Нова светска економска криза во 2020 година

Нова светска економска криза во 2020 година

Идната година ќе ги укинат квотите за странски работници

Идната година ќе ги укинат квотите за странски работници

МИСТЕРИЈА: Kaде е златото на СССР?

МИСТЕРИЈА: Kaде е златото на СССР?

Павле Гацов даде пример како да ви се врати максимално дозволениот износ на ДДВ од 28.000 денари годишно

Павле Гацов даде пример како да ви се врати максимално дозволениот износ на ДДВ од 28.000 денари годишно