11 Мај, 2021
0.0217

Се прислушкува и преку сијалици: Нов метод на тајните служби

Објавено во: Стил 01 Јули, 2020

Покрај неколку начини на прислушување, тајните служби имаат и друг метод - снимање разговори со помош на обична сијалица - без микрофон, мобилни телефони или други уреди што инаку ја олеснуваат работата за разузнавачките службеници.

На израелскиот универзитет Бен Гурион во Негев, развиена е техника заснована на специјален уред, наречен лампфон, за снимање на светлина во непосредна близина на извор на звук (места каде што разговараат) кои содржат фини вибрации и ги претвораат повторно во звук што може да се снима и прислушкува.

Сијалица- нов прислушкувач

Додека зборуваме, звучните бранови што ги произведуваме влијаат на сијалицата (услов е дека е од старите со растворливо влакно), а тоа резултира во светлината во некои делови од спектарот, снимена вибрација која зависи од звукот. Светилката е доволно чувствителна, се разбира со специјално развиен софтвер, да ги снима сето тоа и да му овозможи на секој што го има да слуша разговор без микрофон.

Повеќе детали на Машки магазин овде


Можеби ќе ве интересира

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ПОЧИНА ТИТО: По што го паметиме доживотниот претседател на СФРЈ

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ПОЧИНА ТИТО: По што го паметиме доживотниот претседател на СФРЈ