23 Февруари, 2020
0.0229

СЕ ГУБИ ЛИ ДОВЕРБАТА: Зошто богаташите ги повлекуваат парите од швајцарските банки?

Објавено во: Економија 27 Јануари, 2020

Дали „најбезбедните банки во светот“ ја губат довербата на клиентите? Поради што се поголем број на луѓе ги подигнуваат своите пари и ги сместуваат во приватни сефови?

Одговорот на ова прашање не е едноставен.

Швајцарските приватни банкари се жалат дека некои од нивните клиенти повлекле голем дел од своите пари од банките за да ги чуваат сами , и покрај фактот дека оваа земја има репутација како најбезбедно и најсигурно место во светот за складирање пари.

Се оценува дека тој потег е последица на петгодишните негативни каматни стапки.

Политиката, чија цел нила да спречи јакнење на швајцарскиот франк, им наложувала на банките да и плаќаат надомест на Швајцарската национална банка, па во некои случаи банките дел од тие дополнителни трошоци ги префрлила на своите најважни клиенти, наведуваат светските медиуми.

Таквата политика се покажала како непопуларна кај клиентие, кои навикнале да заработуваат од каматите на своите депозити, и сега разгледуваат како да ги избегнат плаќањата на тие трошоци.

Норман Виламен, главен директор за инвестиции за приватно банкарство при швајцарската УБП, рекол дека ограничен број клиенти веќе ги повлекле своите пари.

- Банката ги испитува сите опции со клиентите, но банките полека го губат својот избор во обидот да најдат начин да избегнат наплата на големи суми пари - вели Виламен.

Се потсетува дека негативните каматни стапки, кои се појавија во 2015 година во Швајцарија, им отежнале на банките да профитираат од заеми и хипотеки.

Швајцарската инвестициска банка Кредит Свис објави минатата година дека ќе примени негативна каматна стапка од 0,75 проценти за суми во износ поголем од два милиони швајцарски франци (2,1 милиони американски долари). Ова значи дека доколку еден клиент задржи три милиони швајцарски франци (3,1 милиони американски долари) за една година, ќе му бидат наплатени 7.500 швајцарски франци (7.750 долари).

Дури и ако клиентите сакаат да повлечат големи количини на пари, велат тие, треба да излезат со план за складирање и осигурување. Лудвиг Карл, од компанија која изнајмува сефови во Швајцарија и Лихтенштајн, вели дека има поголем интерес за чување на готовина од 2015 година.

Податоците исто така покажуваат дека бројот на банкноти во оптек постојано се зголемува од финансиската криза во 2008 година, со особено зголемување на употребата на 1.000 швајцарски франци банкноти.

Под притисок, Швајцарската народна банка во септември објави дека ќе собере сума што банките можат да ја чуваат без да применат негативни камати, по што Здружението на банкари објави дека „негативните каматни стапки повеќе не ја исполнуваат својата економска цел“.

Европската централна банка, која ги следи негативните каматни стапки во 19 земји што го користат еврото од 2014 година, се соочи и со барања да ги испита негативните последици од таквата политика.


Можеби ќе ве интересира

НОВИ ВРАБОТУВАЊА: Министерката Ангеловска очекува невработеноста да се намали на 16 отсто

НОВИ ВРАБОТУВАЊА: Министерката Ангеловска очекува невработеноста да се намали на 16 отсто

РАЗЛИКA ВО ПЛАТИ: Со четири месеци работа земаат колку еден програмер

РАЗЛИКA ВО ПЛАТИ: Со четири месеци работа земаат колку еден програмер

Компаниите бараат владеење на правото, со Италија има можност за поголема соработка

Компаниите бараат владеење на правото, со Италија има можност за поголема соработка

Анѓушев на 98 години - Стопанска комора: Порано проблемот беа финансиите, сега кадарот

Анѓушев на 98 години - Стопанска комора: Порано проблемот беа финансиите, сега кадарот

ЛЕСНО НАОЃААТ РАБОТА, А ИМААТ И НАЈГОЛЕМА ПЛАТА: Зошто е добро да се биде програмер во Македонија

ЛЕСНО НАОЃААТ РАБОТА, А ИМААТ И НАЈГОЛЕМА ПЛАТА: Зошто е добро да се биде програмер во Македонија

Водоводни дефекти на неколку улици, проблемот во Гази Баба саниран

Водоводни дефекти на неколку улици, проблемот во Гази Баба саниран

ТОП ПЕТ НАЈПЛАТЕНИ ПРОФЕСИИ: Каде се „кријат“ највисоките плати во земјава

ТОП ПЕТ НАЈПЛАТЕНИ ПРОФЕСИИ: Каде се „кријат“ највисоките плати во земјава

ОПОЗИЦИЈАТА КРИТИКУВА, ВЛАСТА СМИРУВА: Јавниот долг расте а се наѕира и нова еврообврзница

ОПОЗИЦИЈАТА КРИТИКУВА, ВЛАСТА СМИРУВА: Јавниот долг расте а се наѕира и нова еврообврзница

Колку пари има во бизнисот со продажба на очила за сонце

Колку пари има во бизнисот со продажба на очила за сонце