05 Јуни, 2020
0.0388

Се бара укинување на законот кој ќе им ги зголеми давачките на пазарџиите од 2020 година

Објавено во: Економија 21 Октомври, 2019

Организаторите на пазари бараат да се укине законот за трговија на зелените пазари. Велат дека овој закон за пазарџиите наметнува давачки кои ги нема во Европската унија, и дека дополнително ќе влијае на пад на прометот на зелените пазари, како и на намалување на бројот на пазарџиите.

Овој закон треба да влезе на сила од јануари следната година. Од Групацијата на организатори на пазари при Стопанската комора стравуваат дека тогаш може над 6.000 тезгаџии да излезат од пазарите, со што автоматски ќе влезат во зоната на сивата економија. 

Според нив, покрај овој закон кој наметнува зголемени давачки, пазарџиите имаат и голема конкуренција од супермаркетите, каде што се нудат овошје и зеленчук. 

„Вкупниот број на трговци на на тезги и пазари ќе се намали за најмалку 25 отсто. Нивното исклучување од дејноста, покрај загуби за трговците, би предизвикало големи загуби и за организаторите и би довело до намалување на нивните приходи по основ на закупнина, испразнување на тезгите и дополнителни трошоци, а со тоа и до тешкотии во работењето и намалување на бројот на работните места кај организаторите. Дополнително, тоа ќе доведе и до зголемување на сивата економија и намалување на приходите на државата по основ на даноци“, рече Даниела Михајловска-Василевска од Стопанската комора на Македонија.

Според организаторите, работењето на пазарите е регулирано со многу закони. Сметаат дека во законот за трговија на зелените пазари има голем број недоречености и не се добива ништо повеќе во регулирањето на дејноста, туку само се востановува комора, преку која се наметнуваат неекономски давачки за пазарџиите.

„Не сме против фискализација и лиценцирање на пазарџиите. Лиценцирањето може да се реши преку државна институција каде што ќе бидат утврдени посниски цени,а  пазарџиите ќе имаат доверба. Значи нема потреба од постоење комора кога тие обврски може да ги вршат надлежни државни институции“, смета Михајловска.

Законот за тргување на зелените пазари беше донесен уште во јануари 2018 година и требаше да почне да се применува од стартот на оваа година. Но, по бројни реакции и протести на пазарџиите, Владата реши да ја одложи примената, односно тој да стапи на сила од почетокот на наредната година. Но, тоа одложување ќе престане да важи за околу два месеци, што значи дека законот ќе мора да почне да се применува од први јануари 2020 година.

Сега организаторите на пазари велат дека доколку Владата и Собранието не прифатат укинување на законот, тие се подготвени да понудат измени кои би помогнале законот да биде сеопфатен за дејноста, и би се ревидирале сите спорни одредби.

Повеќе од 15 илјади тезги сега се активни на зелените пазари. 


Можеби ќе ве интересира

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип