07 Јуни, 2020
0.0431

Савка Димитровска за Фактор: Најважно е да има мерки за задржување на работните места

Објавено во: Економија 01 Април, 2020

Станува збор за сериозна криза која секако се рефлектира во домашната економија особено во некои сектори и потребно е будно да се следат сите влијанија и навремено да се реагира. Поранешниот и долгогодишен прв човек на домашната кондиторска компанија Европа, Савка Димитровска во изјава за Фактор вели дека државата мора да се фокусира на тоа да не се изгубат работни места, па сугерира мерките кои ќе се носат да се насочени кон  субвенционирање на придонесите и други трошоци за вработените.

„Треба да се направи опсежна анализа која компанија во каква состојба е, имаме извештаи, дополнително да се анализира во погодените сектори и итно да се носат мерки кои ќе озвоможат да не се губат работните места. Да се слушаат фирмите и експертите и да се реагира на дневна основа, вели Димитровска.

Како долгогодишен бизнисмен, сега е во пензија, вели дека прехранбената индустриј сега  не е значајно засегната, но вели дека стравува оти ширењето на вирусот може да ги погоди и овие фабрики. 

„И од здравствен аспект, замислете еден од погоните да е болен и да се заболат сите. Тоа ќе биде страшно и фабриките ќе се затвораат, додава таа.

Самата долги години членува во Надзорниот одбор на Комерцијална банка па вели дека е добро што банкарскиот сектор е стабилен и им излегол во пресрет на граѓаните и на фирмите.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа