10 Декември, 2019
0.0156

Сашо Димитријоски „преживеа“ како директор на АЕК

Објавено во: Економија 20 Ноември, 2019

Сашо Димитријоски ја „преживеа“ смената како директор на АЕК откако точката за негово разрешување доцна синоќа беше симната од дневниот ред на седницата на Комисијата.

Директорот на Агенцијата за електронски комуникации беше избран за прв човек на ова регулаторно тело на пазарот на електронски комуникации на почетокот на 2016, а редовно мандатот му истекува во 2021.

- Беа прифатени моите докази и аргументи и останувам и натаму директор на АЕК. Точката за разрешување е тргната, потврди Димитријоски.

Неофицијално, поранешниот прв човек на МАРнет имал поддршка од меѓународните инстанци каде што АЕК членува, а наводно иницијативата на Комисијата, предводена од нејзиниот претседател Стевица Јосифовски, за негово отповикување била оценета како незаконска.

Пред два месеци Јосифовски беше избран за нов претседател на Комисијата на Агенцијата за електронски комуникации на местото на дотогашната претседателка Гордана Клинчарова, која беше разрешена од функцијата. На седницата на Комисијата имаше спротиставени ставови на членовите, а образложението за причините за разрешување на Клинчарова јавно не беше објавено. 

Инаку на претходната седница, Димитријоски писмено се произнесе по веќе донесениот заклучок за поведување на постапка за негово разрешување; Во негово отсуство, преку писмо ги образложил своите аргументи и околности зошто не треба да биде променет.

АЕК историски е позната по тоа што доделуваше донации без консултации со електронските оператори, од каде што беа прибирани најголем дел од не така малите финансиски средства. Димитријоски во една прилика беше обвинет во јавност дека донирал пари за Велосипедската федерација на Македонија чиј претседател бил истовремено.

Според финансиските извештаи на Агенцијата, во текот на 2016 АЕК донирала над 3 милиони евра. Парите биле потрошени за изградба на Панорамското тркало, Зоолошката градина, имало донации за МТВ, Општина Гази Баба и Велосипедската федерација. АЕК и понатаму секоја година прима барања за донации од најразлични правни лица.

Александар Кузмановски

Можеби ќе ве интересира

Германците бараат гастарбајтери, а сами бегаат од државата: Зошто и каде најчесто заминуваат?

Германците бараат гастарбајтери, а сами бегаат од државата: Зошто и каде најчесто заминуваат?

ДВЕ ГЛАВНИ НАГРАДИ ОД 3 МИЛИОНИ ДЕНАРИ: Скенирајте фискални и добијте од 1000 па до 100 илјади денари

ДВЕ ГЛАВНИ НАГРАДИ ОД 3 МИЛИОНИ ДЕНАРИ: Скенирајте фискални и добијте од 1000 па до 100 илјади денари

Ангеловска: Граѓаните можат да добијат и до 20.830 евра субвенција преку „Купи куќа, купи стан“

Ангеловска: Граѓаните можат да добијат и до 20.830 евра субвенција преку „Купи куќа, купи стан“

Кој во Штип а кој во Гевгелија ги прави најголемите пари?

Кој во Штип а кој во Гевгелија ги прави најголемите пари?

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

К-15 не им следува на сите вработени: Кога го губи работникот правото на регрес?

Дел од скенирачите на фискални сметки се офајдија, што е со останатите на кои не им легнаа пари од „Мој ДДВ“

Дел од скенирачите на фискални сметки се офајдија, што е со останатите на кои не им легнаа пари од „Мој ДДВ“

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

Преку „Купи куќа, купи стан“ одобрени скоро 100 кредити: Кои се новите поволности за младите?

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата