16 Јули, 2020
0.0429

Само што ја извадија, падна цената на зелката: Земјоделците бараат помош од министерот

Објавено во: Агробизнис 09 Април, 2019

Вртоглав пад на цената на зелката за само еден ден. На стартот на откупот на пролетната зелка килограм зелка се откупува за 30 денари за килограм, иако пред само 24 часа цената била позиционирана на 50 денари. Земјоделците кои одгледуваат зелка реагираат дека ако продолжи овој тренд ќе треба производот да го продаваат за џабе. За Фактор коментираат дека имаат сознанија дека во Европа никаде нема доволно зелка. Во исто време во струмичко, според нив, откупната цена е смешна. Ванчо Митев потпретседател на сојузот на земјоделци на Македонија вели дека итно мора да се реагира. За тоа го известиле и министерот за земјодлество шумарство и водостопанство Љупчо Николовски.

„Само што почна бербата и откупот веднаш цените паѓаат. За само еден ден за дваесет денари. Па за колку да ја продаваме. За ситуацијата со откупните цени на раноградинарските култури во струмичкиот регион е известен и министерот Љупчо Николовски, исто така му е укажано дека инспекцијата треба да работи “ истакна Митев.

Погодните временски услови годинава придонесоа за квалитетен ран зеленчук. На струмичкото поле веќе се берат зелки, краставици, домати, лут пипер, но како ќе се движат откупните цени се уште не се знае.

Минатата година производителите се соочија со многу лоша откупна година. Се надеваат дека годинава нема да се повтори истата разочарувачка состојба во земјоделието. Според податоците на Сојузот на земјоделци на Македонија одгодина в година има се помалку производители на  ран зеленчук. 


Н.М.