17 Јануари, 2022
0.1092

Решение има, радијаторите ќе останат топли

Објавено во: Економија 14 Јануари, 2022

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи изјави дека почна процесот за решавање на пробелемот со парното греење. 


Вели дека Владата го заштити интересот на граѓаните. 

„Радијаторите ќе останат топли до крајот на грејната сезона“, рече тој. 

Министерот за економија, Крешник Бектеши вели дека проблемот е решен и ќе има непрекината испорака на парно греење. Донесена е уредба за прогласување на кризна состојба, и Владата ќе обезбеди средства за субвенции на сметки за топлинска енергија. Владата преку ЕСМ ќе го стабилизира пазарот. 

„ТЕ-ТО ќе произведе дополнителна топлинска енергихја, покрај електричната, со што ќе се обезбеди квалитетно и исплатливо снабдување“, рече министерот. 

Ќе има деловно техничка соработка помеѓу БЕГ и ЕСМ. Mинистерот кажа дека ќе биде формирана и комисија која ќе даде предлози, идеи, при што ја повика и градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, да даде предлози и да се вклучи во решавање на проблемот. За одговорност, кажа дека таа треба да се лоцира во согласност со законите. 

Можеби ќе ве интересира

ЕСМ СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ОФИЦИЈАЛНО ЌЕ ГО ПРЕЗЕМЕ УПРАВУВАЊЕТО СО БЕГ ДО ЗАВРШУВАЊЕТО НА КРИЗАТА: ЕСМ потпиша договор со ТЕ-ТО

ЕСМ СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ОФИЦИЈАЛНО ЌЕ ГО ПРЕЗЕМЕ УПРАВУВАЊЕТО СО БЕГ ДО ЗАВРШУВАЊЕТО НА КРИЗАТА: ЕСМ потпиша договор со ТЕ-ТО

АКО ЕВТИНАТА ТАРИФА НЕ ЈА УКИНЕТЕ ТОГАШ ПОВЕЌЕ ЌЕ ЈА ПОКАЧИТЕ ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА: Анѓушев тврди дека цената на електричната енергија ќе се стабилизира

АКО ЕВТИНАТА ТАРИФА НЕ ЈА УКИНЕТЕ ТОГАШ ПОВЕЌЕ ЌЕ ЈА ПОКАЧИТЕ ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА: Анѓушев тврди дека цената на електричната енергија ќе се стабилизира

Владата донесе Уредба за прогласување кризна состојба

Владата донесе Уредба за прогласување кризна состојба

Бислимовски тврди дека ќе се подобри квалитетот на испораката на топлинската енергија

Бислимовски тврди дека ќе се подобри квалитетот на испораката на топлинската енергија

БЕГ: Се решава проблемот и се надеваме на позитивен исход и непрекинато снабдување со топлинска енергија

БЕГ: Се решава проблемот и се надеваме на позитивен исход и непрекинато снабдување со топлинска енергија

Во една од европските земји секој четврти угостител останал без работа поради пандемијата

Во една од европските земји секој четврти угостител останал без работа поради пандемијата

ДУРИ 60.000 ДОМАЌИНСТВА СЕ ВО ГРЧ - уште нема решение за парното

ДУРИ 60.000 ДОМАЌИНСТВА СЕ ВО ГРЧ - уште нема решение за парното

Во кој дел на Германија работниците земаат повисоки плати?

Во кој дел на Германија работниците земаат повисоки плати?

ПЛАТА ОД НАД 840 ЕВРА ВО НОВИ КОМПАНИИ ВО ЗОНИТЕ: Деспотовски - се преговара за три големи енергетски инвестиции

ПЛАТА ОД НАД 840 ЕВРА ВО НОВИ КОМПАНИИ ВО ЗОНИТЕ: Деспотовски - се преговара за три големи енергетски инвестиции