30 Мај, 2020
0.0485

Размрдување на домашната оператива: Бетон ангажиран на два тендери

Објавено во: Економија 19 Февруари, 2020

Домашната градежна компанија „Бетон“ го доби тендерот од Агенцијата за државни патишта за рехабилитација на државниот пат А2 од Куманово до Страцин за втората фаза. Тендрот е тежок над седум милиони евра и еден од повредените во последниот период. Истата компанија е победеник на јавниот оглас на Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони, па за 1,7 милиони евра ќе треба да ги изведе инфраструктурните објекти односно сообраќајната, хидортехничката, гасоводната и електротеничката инфраструктура за делови од ТИРЗ Скопје 2

Компанијата Бетон се најде меѓу компаниите кои добиле најголеми јавни набавки во последните седум дена. Претходно беше објавено дека Гранит ќе ги гради првите два километри од автопатската делница од Скопје до Блаце и тоа за 14,3 милиони евра.

Ќе успеат ли домашните градежни компании повторно да го фатат редот и да добиваат државни тендери со кои ќе го билдаат градежниот раст, па и вкупниот економски раст. Дел од нив, меѓу кои и Бетон и Гранит имаа солиден колач од државниот буџет за изградба во претходните години. Стопирањето на некои градежни активности, значеше и помала ангажираност на домашните фирми, но извесното размрдување на активностите може да биде исклучително позитивно и за нив и за секторот.

Познавачите велат дека Владата итно треба да превземе мерки за поттикнување на градежниот сектор, затоа што ефектите ќе бидат повеќекратни – тоа ќе влијае на раст на економијата и ќе ја спречи емиграцијата. Стопанството бара државата да се фокусира на зголемување на капиталните инвестиции, но и да креира нови конкрентни проекти со кои ќе се ангажира домашната градежна оператива.

А.Т.


Можеби ќе ве интересира

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн