29 Ноември, 2020
0.0225

РАФАЈЛОВСКИ ЗА ФАКТОР: Требаат минимум две милијарди евра за да излеземе од кризата

Објавено во: Финансии 27 Март, 2020

Доколку сака вистински да му помогне на стопанството за полесно да излезе од корона-кризата, Владата треба да се задолжи за најмалку две милијарди евра, вели за Фактор бизнисменот Горан Рафајловски.

Според него, од овие две милијарди евра, една милијарда треба да се намени за здравствениот сектор и за администрацијата, со цел тие добро да одговорат на сериозните предизвици што ги наметна ширењето на вирусот.

Втората милијарда, пак, би требало да му се даде на реалниот сектор.

„Никој не вели дека овие пари на фирмите треба да им се дадат како „честење“, односно неповратно. Тоа никој не го бара и не го очекува. Овие пари треба да им се дадат на компаниите како кредити, и тоа со ниска камата и со долг рок на отплата. Односно, ако тие средства Владата ги земе преку поволен заем, со например 0,5 отсто камата и со рок на враќање од 15 години, фер би било и државата тие пари да им ги направи достапни на фирмите со иста камата од 0,5 отсто и со рок на отплата од околу 10 години“, објаснува Рафајловски.

Според него, од таа една милијарда евра, за периодот на враќање од 10 години, најверојатно би пропаднале 20 до 25 проценти, односно околу 250 милиони евра, бидејќи дел од фирмите ќе имаат тешкотии и нема да имаат од каде да ги враќаат парите, а за дел постои веројатност дека би се дале на „погрешни“ фирми.

„Но, како епилог на ова ќе биде дека целото стопанство ќе успее да опстои и да излезе од кризата, по што ќе биде подготвено да се развива. А тоа е најбитно за државата, бидејќи само стопанството е она што го полни буџетот“, вели Рафајловски.

За средствата од 5,7 милиони евра што ќе се даваат во форма на бескаматни кредити преку Развојната банка, Рафајловски смета дека се сосема недоволни.

„Со тие пари не можат ни да се покријат ниту загубите во угостителството, а не пак во другите сектори. Еве направете пресметка, таму се загрозени 30 илјади работни места. Ако тоа го помножиме со бруто плата од еве просек 500 евра, тоа е 15 милиони евра само за еден месец. За три месеци, пак, износот е 45 милиони евра, што значи дека оваа кредитна линија ни оддалеку не е доволна“, објаснува Рафајловски.

Овој бизнисмен смета и дека власта треба да размисли да прогласи мораториум на сите давачки за извесен кус период, па дури и на ДДВ, со цел барем малку да им се ублажат тешкотиите на фирмите и на граѓаните.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА ПЕТКОВСКИ - може да се наплатат 80 отсто од побарувањата, КОСТОВСКИ ПОРАЧА - остави хартиите, каде се парите бе човече

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА ПЕТКОВСКИ - може да се наплатат 80 отсто од побарувањата, КОСТОВСКИ ПОРАЧА - остави хартиите, каде се парите бе човече

ЖЕСТОКО ВО СТУДИО: ПЕТКОВСКИ ДО КОСТОВСКИ - ништо во банката не беше направено без вас и вашиот син, како можете да кажете дека јас сум владеел

ЖЕСТОКО ВО СТУДИО: ПЕТКОВСКИ ДО КОСТОВСКИ - ништо во банката не беше направено без вас и вашиот син, како можете да кажете дека јас сум владеел

СЕ КОЛНАМ ВО СЕ НАЈМИЛО, НЕ СУМ ПОСЕГНАЛ ПО ТУЃО - Костовски вели дека во неговата банка имало криминал од 110, а не од 60 милиони евра

СЕ КОЛНАМ ВО СЕ НАЈМИЛО, НЕ СУМ ПОСЕГНАЛ ПО ТУЃО - Костовски вели дека во неговата банка имало криминал од 110, а не од 60 милиони евра

МУАРЕМИ ЗА ЕУРОСТАНДАРД - испитуваме злоупотреба на службена положба, перење пари, фалсификати, измами, блиску сме до утврдување кривична одговорност

МУАРЕМИ ЗА ЕУРОСТАНДАРД - испитуваме злоупотреба на службена положба, перење пари, фалсификати, измами, блиску сме до утврдување кривична одговорност

Гувернерката Бежоска потврди - нема да присуствува на вечерашната дебата, досега транспарентно известувале за случајот Еуростандард

Гувернерката Бежоска потврди - нема да присуствува на вечерашната дебата, досега транспарентно известувале за случајот Еуростандард

ВЕЧЕРВА ЖЕСТОКО ТЕЛЕВИЗИСКО СООЧУВАЊЕ - што ќе си кажат газдата и екс директорот на пропаднатата банка, сега најголеми непријатели

ВЕЧЕРВА ЖЕСТОКО ТЕЛЕВИЗИСКО СООЧУВАЊЕ - што ќе си кажат газдата и екс директорот на пропаднатата банка, сега најголеми непријатели

ДУРИ 100 МИЛИОНИ ЕВРА - замрзнати се имот, сметки и хартии од вредност на четворица, до каде ќе се размотува клопчето Еуростандард банка

ДУРИ 100 МИЛИОНИ ЕВРА - замрзнати се имот, сметки и хартии од вредност на четворица, до каде ќе се размотува клопчето Еуростандард банка

Промени во Одборот на директори на Триглав осигурување

Промени во Одборот на директори на Триглав осигурување

Промена во моќта: Доларот веќе не е водечка валута во светот

Промена во моќта: Доларот веќе не е водечка валута во светот