27 Септември, 2020
0.0343

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Објавено во: Економија 10 Август, 2020

Организацијата на работодавачи, предводена од претседателот Ангел Димитров, повика што е можно побргу да се формира Влада заради носење на нов сет антикризни мерки за справување со економските последици од епидемијата.

Димитров вели дека особено е погодена текстилната индустрија и дека работодавачите се оставени сами да се справуваат со кризата, кога голем дел од работниците се дома.

Мора да се донесат сет на мерки, со цел да се зачуваат работните места – вели Димитров, кој го предлага германскиот модел трошоците за работниците за четири часа да ги подмирува работодавачот, а останатите четири часа државата.

Како што додава тој, неодамна објавениот список од страна на Владата за тоа кои фирми не исплатиле државна помош за плати покажал дека големите текстилни фирми немаат направено вакви злоупотреби.

- Потребно е, Владата преку електронскиот систем за исплата на плати строго да контролира, дали парите стигнале до вработените и јавно да ги објавуваат веднаш сите што не извршиле исплата. Се разбира, податоците треба да бидат прецизни за да нема простор за манипулации, вели Димитров.

Во изминатиот период повремено се затвораа 20 текстилни компании, од кои најмногу во Штип,Свети Николе и Пробиштип. 

Можеби ќе ве интересира

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Екс министерката Ангеловска конечно се огласи по смената

Екс министерката Ангеловска конечно се огласи по смената

Ќе се одложи враќањето на бескаматните кредити, некои фирми ќе добијат и грантови: Мерките во финална фаза

Ќе се одложи враќањето на бескаматните кредити, некои фирми ќе добијат и грантови: Мерките во финална фаза

Градоначалникот Митко Јанчев како „полицаец“ на откупен пункт: Спречил инцидент

Градоначалникот Митко Јанчев како „полицаец“ на откупен пункт: Спречил инцидент

Заев најавува инвестиции во патишта во милијарди евра

Заев најавува инвестиции во патишта во милијарди евра

Владата ќе субвенционира плати за октомври, ноември и декември: Нови мерки вредни 350 милиони евра

Владата ќе субвенционира плати за октомври, ноември и декември: Нови мерки вредни 350 милиони евра

Пошта не избра банка: Колку пензионери од Еуростандард месецов ќе останат без пензија

Пошта не избра банка: Колку пензионери од Еуростандард месецов ќе останат без пензија

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи