03 Август, 2021
0.0198

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ТАВ, САНИ ШЕНЕР: Ќе требаат уште еден до два месеци за да се воведе стандард за летање во сите земји, ја корегиравме веста за Германија

Објавено во: Економија 15 Јуни, 2021

Првиот човек на ТАВ, Сани Шенер, прашан зошто дојде првично до информација од ТАВ првично дека нашите граѓани и туристички ќе можат да патуваат за Германија, а потоа дека тоа нема се уште да биде возможно, но и кога македонските граѓани слободно ќе можат да летаат впо земјите од ЕУ, рече дека секоја земја има свои различни правила, како и дека ќе биде потребен еден до два месеци за да се воведе еден универзален стандард кој ќе важи за сите држави.

„Здравствените власти на секоја држава поединечно имаат различни правила и ги носат одлуките, а нив мора да ги почитува воздухопловната индустрија. Секоја држава сама одлучува како ќе се однесува, а тоа е зависно од тоа како ќе и наложат здравствените власти. Уште работиме со неколкуте меѓународни организации од областа на воздухопловниот сообраќај, на утврдување на сертификатот за вакцинација, но сепак се уште не сме дошле до некој конкретен стандард за да може да се водиме по него. Некои држави одлучуваат да бараат карантин за туристите што им пристигнуваат од 14 дена, други седум дена, некои бараат ПЦР тестови не постарои од 72 часа, или 48 часа, трети држави бараат две дози вакцини..., и сето ова доведе до недоразбирање на 12 јуни нашите пријатели од скопскиот Аеродром да објават вест што не беше точна, и ние се извинуваме за тоа, но самно што дознавме дека не е точна, таа грешка беше исправена, односно информацијата беше корегирана. Значи треба да почекаме од еден до два месеци за да се усвои некој конкретен стандард за да може да се патува слободно“, рече Шенер.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ЕБОР и партнерите со поддршка на зелените инвестиции и бизнисите во Северна Македонија

ЕБОР и партнерите со поддршка на зелените инвестиции и бизнисите во Северна Македонија

До сега собрани 6,5 милиони евра од регистрација на возила со бугарски таблички

До сега собрани 6,5 милиони евра од регистрација на возила со бугарски таблички

ЦРНA ГОРА ИМА 58 МИЛИОНЕРИ! Најбогатиот од нив чува неверојатна сума пари во банка!

ЦРНA ГОРА ИМА 58 МИЛИОНЕРИ! Најбогатиот од нив чува неверојатна сума пари во банка!

Македонија, Србија и Албанија ќе имаат заедничка поштенска марка, но и една цена за услугите на пратки?

Македонија, Србија и Албанија ќе имаат заедничка поштенска марка, но и една цена за услугите на пратки?

Поради зголемувањето на јавниот ќе дојде време да не може да ги сервисираме долговите, смета Никола Поповски

Поради зголемувањето на јавниот ќе дојде време да не може да ги сервисираме долговите, смета Никола Поповски

Горан Трајановски ќе го пробива Телеком Србија на македонскиот пазар

Горан Трајановски ќе го пробива Телеком Србија на македонскиот пазар

„Фактор“ рангира: Колку пари прават најголемите компании чии акции се тргуваат на берзата?

„Фактор“ рангира: Колку пари прават најголемите компании чии акции се тргуваат на берзата?

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ПОРАСНА, АМА МАЛКУМИНА СЕ НАД НЕА - само 35 отсто вработени имаат повеќе од просекот

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ПОРАСНА, АМА МАЛКУМИНА СЕ НАД НЕА - само 35 отсто вработени имаат повеќе од просекот

Како „Макстил“ доби крилја? Профитот порасна за шест пати во споредба со лани!

Како „Макстил“ доби крилја? Профитот порасна за шест пати во споредба со лани!