16 Јули, 2020
0.0436

Прва земја во Европа: Словенија прогласи крај на епидемијата

Објавено во: Балкан 15 Мај, 2020

На телефонска сесија, Владата на Словенија го прогласи крајот на епидемијата на коронавирус и со тоа стана првата земја во Европа што го стори тоа, откако Националниот институт за јавно здравје процени дека сите показатели покажуваат дека ширењето на коронавирусот се смирило.

Националниот институт за јавно здравје проценува дека сите показатели покажуваат дека ширењето на коронавирусот се смирило, односно дека во последните 14 дена се регистрирани вкупно 35 нови случаи на заболување, повеќето од нив во старечки домови.

Граѓаните кои пристигнуваат во Словенија од други земји веќе не се должни да бидат во карантин седум дена. Со прогласување на крајот на епидемијата, престанува и помошта за малите бизниси и фабриките што престанале да работат.

И покрај тоа што е прогласен крајот на епидемијата на коронавирус, некои мерки остануваат на сила. Првиот потврден случај на коронавирус во Словенија беше евидентиран на 4 март.

Епидемијата на коронавирус во Словенија е прогласена на 12 март. Запишани се 1.464 случаи на ковид 19, а починале 103 лица.


Можеби ќе ве интересира

ПОЛИЦИСКИОТ ЧАС УШТЕ Е ВО ИГРА - Брнабиќ вели - не се откажала

ПОЛИЦИСКИОТ ЧАС УШТЕ Е ВО ИГРА - Брнабиќ вели - не се откажала

Главниот инфектолог од Атина побара од владата да им забрани на Грците да патуваат во Македонија иако „таму било поевтино“

Главниот инфектолог од Атина побара од владата да им забрани на Грците да патуваат во Македонија иако „таму било поевтино“

Визирите создаваат лажно чувство на безбедност: Швајцарски лекар со нови тврдења

Визирите создаваат лажно чувство на безбедност: Швајцарски лекар со нови тврдења

ВУЧИЌ НАЈАВИ: Вакцината во Србија ќе пристигне до крајот на годината, маските задолжителни и на отворено

ВУЧИЌ НАЈАВИ: Вакцината во Србија ќе пристигне до крајот на годината, маските задолжителни и на отворено

Црна Гора е лидер со активни случаи на коронавирус

Црна Гора е лидер со активни случаи на коронавирус

ЕВРОПА И ПОМАГА НА СРБИЈА: Ќе испратат медицински персонал

ЕВРОПА И ПОМАГА НА СРБИЈА: Ќе испратат медицински персонал

Србија и Црна Гора се тргнати од листата безбедни земји на ЕУ

Србија и Црна Гора се тргнати од листата безбедни земји на ЕУ

За 40 евра се продавале лажирани тестови на границата меѓу Бугарија и Грција

За 40 евра се продавале лажирани тестови на границата меѓу Бугарија и Грција

АЈА СОФИЈА ЈА ПРЕЛЕА ЧАШАТА: Eвропа размислува за санкции против Турција

АЈА СОФИЈА ЈА ПРЕЛЕА ЧАШАТА: Eвропа размислува за санкции против Турција