20 Јануари, 2021
0.0193

Промена во моќта: Доларот веќе не е водечка валута во светот

Објавено во: Финансии 25 Ноември, 2020

Доларот повеќе не е водечка валута во светот, бидејќи еврото го надмина како платежна валута на меѓународниот пазар, за прв пат од февруари 2013 година, објави Блумберг. Американскиот долар остана на прво место кога станува збор за пласирање заеми и кредити.

Дури 37,82 проценти од меѓународните трансакции со пари се извршени во европска валута, објави Блумберг, повикувајќи се на податоците на Светската асоцијација на меѓубанкарски финансиски телекомуникации (SWIFT). Здружението вклучува 200 држави и 11.000 финансиски институции.

Еврото е проследено со американскиот долар, британската фунта, јапонскиот јен и канадскиот долар, што го истурка кинескиот јуан од петтата позиција.

Користењето на доларот се намали за 4,6 проценти од декември минатата година до октомври годинава, па сега тој претставува 37,64 проценти од уделот. Во исто време, еврото порасна за шест проценти.

Американскиот долар остана на прво место кога станува збор за пласирање заеми и кредити.

Експертите сметаат дека економската криза се должи на корона-пандемијата, претседателските избори во Америка и трговската војна со Кина како причини за овој пад на доларот на списокот на најважни валути.

Од својот врв во март, доларот во меѓувреме ослабна за 11 проценти, а експертите велат дека е проследен со натамошно опаѓање.


Можеби ќе ве интересира

Извинете, ама треба да имате и „ментална подготовка“ за да купите биткоин

Извинете, ама треба да имате и „ментална подготовка“ за да купите биткоин

Шпаркасе ќе им плати на акционерите во Охридска банка по 5.577 денари за акција: НО ја одобри спогодбата

Шпаркасе ќе им плати на акционерите во Охридска банка по 5.577 денари за акција: НО ја одобри спогодбата

Генерали Инвестментс ја зајакна позицијата на пазарот: Заврши спојувањето на Илирика Фунд Менаџмент

Генерали Инвестментс ја зајакна позицијата на пазарот: Заврши спојувањето на Илирика Фунд Менаџмент

По објавата за преземање: Берза го стави Скопски пазар на листа на набљудување

По објавата за преземање: Берза го стави Скопски пазар на листа на набљудување

УНИБанка ќе исплати полугодишна камата за перпетуалните обврзници

УНИБанка ќе исплати полугодишна камата за перпетуалните обврзници

Лагард: Жалам, биткоинот нема да стане валута, а поттикнува криминални бизниси

Лагард: Жалам, биткоинот нема да стане валута, а поттикнува криминални бизниси

6.500 ДЕНАРИ ПО АКЦИЈА: Современ дом и ЗСФ на Фатмир Етеми доставиле понуда за целосно преземање на Скопски пазар

6.500 ДЕНАРИ ПО АКЦИЈА: Современ дом и ЗСФ на Фатмир Етеми доставиле понуда за целосно преземање на Скопски пазар

Зошто расте цената на акцијата на „Комерцијална банка“?

Зошто расте цената на акцијата на „Комерцијална банка“?

СН осигурителен брокер го зголеми капиталот со нова емисија акции

СН осигурителен брокер го зголеми капиталот со нова емисија акции