27 Февруари, 2021
0.0224

Програмерите земаат највисоки плати

Објавено во: Економија 21 Јануари, 2021

Вработените во секторот компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности во ноември лани земале просечна нето плата од 66.556 денари. 

Вработените во информации и комуникации земаат плати од 49.824 денари во просек, а во воздухопловен транспорт добиваат во просек по 49.144 денари. Вадење на руди и камен е сектор со просечна плата од 40.288 денари, а 46.607 денари земаат во производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати. 

Во финансиско-услужни дејности, освен осигурување и пензиски фондови имаат плати во висина од 43.231 денар. Во дејности за здравствена заштита  просечната нето плата според Државниот завос за статистика изнесувала 36.304 денари. 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2020 година, изнесува 27 588 денари

Владата се пофали дека создале услови за повисоки плати. 

Можеби ќе ве интересира

Од понеделник стартува платниот промет во Македонска пошта

Од понеделник стартува платниот промет во Македонска пошта

ДИВИДЕНДИТЕ НАЈАВУВААТ ВОЈНА: Банките ќе бараат Уставен суд да ја испитува одлуката на Народната банка

ДИВИДЕНДИТЕ НАЈАВУВААТ ВОЈНА: Банките ќе бараат Уставен суд да ја испитува одлуката на Народната банка

Што е животно осигурување и како функционира?

Што е животно осигурување и како функционира?

ВИСТИНСКА БУРА ОД РЕАКЦИИ: Комерцијална банка објави поделба на дивиденда во ист ден кога НБМ забрани да се дели

ВИСТИНСКА БУРА ОД РЕАКЦИИ: Комерцијална банка објави поделба на дивиденда во ист ден кога НБМ забрани да се дели

Македонски Телеком со зголемена добивка и раст во интернет, ТВ и ИКТ сегментот во 2020 година

Македонски Телеком со зголемена добивка и раст во интернет, ТВ и ИКТ сегментот во 2020 година

Shell се шири во регионот

Shell се шири во регионот

ГИГАНТОТ БОИНГ МОРА ДА ГО ОДВРЗЕ ЌЕСЕТО: Милионски пенали поради ова

ГИГАНТОТ БОИНГ МОРА ДА ГО ОДВРЗЕ ЌЕСЕТО: Милионски пенали поради ова

БИТКОИНОТ УРНА УШТЕ ЕДЕН РЕКОРД: Како дигиталната валута ги тенчи нервите на инвеститорите

БИТКОИНОТ УРНА УШТЕ ЕДЕН РЕКОРД: Како дигиталната валута ги тенчи нервите на инвеститорите

По три и пол години, „Феро инвест“ на Кочо Анѓушев доби општински тендер

По три и пол години, „Феро инвест“ на Кочо Анѓушев доби општински тендер