27 Септември, 2020
0.0193

Предизборни вработувања под државна капа или реална потреба

Објавено во: Економија 27 Јануари, 2020

Намерно или случајно се објавуваат огласи за вработување во администрација.

За работа под државна палка деновиве се објавени дваесеттина огласи а опозицијата не ги изостави коментарите за ваквите потези опишувајќи ги како предизборен поткуп за гласови.

Факт е дека во месеците пред изборите значително пораснал бројот на огласи за вработување, а Алсат пренесува дека тој број е зголемен за дури 60% споредбено со остатокот од годината.

Сепак, за власта нема ништо спорно во огласите. Премиерот во техничката влада смета дека вработувањата се реална потреба на институциите и пред се тоа биле огласи за наставници со договор на дело за второто полугодие.

1,4 милијарди денари издвои владата за  Оперативниот план за вработување за 2020 година кој опфаќа  субвенционирање на микропретпријатијата, обуки за невработените лица и субвенции за плати а тој според очекувањата би требало да опфати  околу 12.000 лица.

Можеби ќе ве интересира

Третина од антикризниот пакет е од буџетот: Македонија ќе позајмува пари

Третина од антикризниот пакет е од буџетот: Македонија ќе позајмува пари

Државата ќе дава и до 21.776 денари по вработен во фирмите: Помош за октомври, ноември и декември

Државата ќе дава и до 21.776 денари по вработен во фирмите: Помош за октомври, ноември и декември

Усвоено: 6.000 денари на картички добиваат пензионери, невработени, студенти - вкупно 280.000 луѓе

Усвоено: 6.000 денари на картички добиваат пензионери, невработени, студенти - вкупно 280.000 луѓе

ВО ЖИВО: Заев ќе ги презентира новите антикризни мерки

ВО ЖИВО: Заев ќе ги презентира новите антикризни мерки

Бесими за етничките вработувања: И во Гугл главниот извршен директор е од Индија

Бесими за етничките вработувања: И во Гугл главниот извршен директор е од Индија

Заев со математика: Евтината тарифа ја поевтини струјата за 300, со последното поскапување се зголеми за 100 денари, заштедата е 200

Заев со математика: Евтината тарифа ја поевтини струјата за 300, со последното поскапување се зголеми за 100 денари, заштедата е 200

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки