27 Септември, 2020
0.0212

Поседуваат повеќе пари од сите жени во Африка

Објавено во: Финансии 20 Јануари, 2020

22 најбогати мажи во светот поседуваат повеќе пари од сите жени во Африка. 

Богатството на 2.153 светски милијардери се проценува на повеќе од 4,6 милијарди луѓе, или 60 проценти од светската популација. Ова стои во извештајот на Оксфам.

„Овој длабок јаз се заснова на погрешениот и сексистичкиот економски систем“, забележуваат авторите. 

Жените и девојките поминуваат милијарди неплатени часови секој ден готвење, чистење и грижа за блиските, поради што многу од нив не можат да бидат образовани или вработени, објави Оксфам.

Од Оксфам пресметале и дека богатството на 2.200 милијардери околу светот во 2018 пораснало за 900 милијарди долари, или по 2,5 милијарди долари на ден. Ова е раст од 12 отсто на богатството на најбогатите луѓе, додека за истиот период најсиромашниот дел од светската популација бележи пад на богатството за 11 отсто.

Во 10-те години по финансиската криза, бројот на милијардери е зголемен речиси за два пати.

Богатството на 25-те најбогати семејства во светот пораснало на скоро 1,4 трилиони долари. Ова го покажува рангирањето коешто лани го објави агенцијата Bloomberg.

Можеби ќе ве интересира

ПРОСЕЧНА ПЛАТА ВО СРБИЈА: Веќе се искачи над 510 евра?

ПРОСЕЧНА ПЛАТА ВО СРБИЈА: Веќе се искачи над 510 евра?

МЕРКИТЕ ЌЕ БИДАТ И ЗА ГРАЃАНИТЕ И ЗА ФИРМИТЕ - некои се познати, некои се нови

МЕРКИТЕ ЌЕ БИДАТ И ЗА ГРАЃАНИТЕ И ЗА ФИРМИТЕ - некои се познати, некои се нови

Битиќи најави дека е можно ново задолжување за четвртиот сет мерки

Битиќи најави дека е можно ново задолжување за четвртиот сет мерки

ВО ИГРА Е И ДОМАШНА КОМПАНИЈА - неколку инвеститори сакаат да добијат статус на стратешки

ВО ИГРА Е И ДОМАШНА КОМПАНИЈА - неколку инвеститори сакаат да добијат статус на стратешки

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ШПАРКАСЕ, БИШЕВ, СО ПОРАКА: Банкарскиот систем е стабилен и има капацитет да ја поддржи економската обнова

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ШПАРКАСЕ, БИШЕВ, СО ПОРАКА: Банкарскиот систем е стабилен и има капацитет да ја поддржи економската обнова

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај