18 Април, 2021
0.0199

Пораснаа платите во Србија - просекот е 562 евра

Објавено во: Економија, Балкан 25 Февруари, 2021

Скокнаа платите во Србија, а просекот е 562 евра. 

Просечната бруто плата за декември 2020 година изнесува 90.849 динари, а просечната плата без даноци и придонеси е 66.092 динари. Растот на бруто платите во периодот јануари-декември 2020 година, во споредба со истиот период минатата година, е 9,5 проценти номинално, и 7,8 проценти реално. Нето-платите номинално се зголемија за 9,4 проценти и реално за 7,7 проценти. Во споредба со истиот месец минатата година, просечната бруто плата за декември 2020 година е номинално поголема за 10,4 проценти, а реално за 9,0 проценти. 

И Словенците за време на пандемија ги зголемија платите. Просечната плата сега е 1.315 евра. 

Можеби ќе ве интересира

СДСМ: Од утре исплата на помошта од 1,9 милијарди денари

СДСМ: Од утре исплата на помошта од 1,9 милијарди денари

Хотелите од Охрид и Струга се договорија, ќе има специјален попуст за Србите

Хотелите од Охрид и Струга се договорија, ќе има специјален попуст за Србите

Угостители: Банките и извршителите ни се закануваат, во вторник протест пред Министерството за финансии

Угостители: Банките и извршителите ни се закануваат, во вторник протест пред Министерството за финансии

Високите цени на брашното и маслото ќе останат до следната жетва

Високите цени на брашното и маслото ќе останат до следната жетва

Црна Гора купи два авиони за 21 милиони евра

Црна Гора купи два авиони за 21 милиони евра

Кој тајкун ќе ги купи? „Реплек“ продава 6,88 отсто од акциите за 240 милиони денари преку „се или ништо“

Кој тајкун ќе ги купи? „Реплек“ продава 6,88 отсто од акциите за 240 милиони денари преку „се или ништо“

Псалтиров, Саити, Тунева и Ајдини избрани за први економски советници-промотори

Псалтиров, Саити, Тунева и Ајдини избрани за први економски советници-промотори

Продолжува акционерската битка во Реплек: Туџаров и Зимбакова предлагаат нови членови на Надзорниот одбор

Продолжува акционерската битка во Реплек: Туџаров и Зимбакова предлагаат нови членови на Надзорниот одбор

ВЛАДАТА ДО КСС КОИ ПРОТЕСТИРАА - не сте репрезентативен синдикат, а сепак сте вклучени во Економско-социјалниот совет, се што ние правиме, е во интерес на работниците

ВЛАДАТА ДО КСС КОИ ПРОТЕСТИРАА - не сте репрезентативен синдикат, а сепак сте вклучени во Економско-социјалниот совет, се што ние правиме, е во интерес на работниците