29 Ноември, 2021
0.0217

ПОЧИНАТИ, А ВАКЦИНИРАНИ НАЈМНОГУ СО СИНОФАРМ, НАЈМАЛКУ СО ФАЈЗЕР: МЗ ја објави првата детална анализа за починатите кои биле целосно вакцинирани

Објавено во: Македонија 19 Октомври, 2021

Министерството за здравство денеска ја објави првата подетална анализа за смртноста поради компликации од ковид и најави дека неделно ќе ја информира јавноста за починати лица со Ковид 19 кои биле комплетно вакцинирани, какви хронични заболувања имале починатите и колку од починатите со каков тип вакцина биле вакцинирани. За комплетно вакцинирани се сметаат лицата кои примиле две дози вакцина, а од ревакцинацијата поминале повеќе од 14 дена. 

Во период од 08.10-14.10.2021, починале 105 пациенти со Ковид 19, од нив над 75 % биле невакцинирани. Од вкупно починатите пациенти во период од 8.10 до 14.10, само 26 пациенти починати со Ковид 19, биле вакцинирани. Само еден од починатите пациенти немал хронично заболување и имал 80 години. 

Двајца пациенти се вакцинирани со вакцината на Фајзер. Тројца со вакцина Астра Зенека, четири починати пациенти со Ковид 19 примиле вакцина Синовак, а 17 пациенти примиле вакцина од производителот Синофарм. 

Министерството за здравство во продолжение ве информира за возраста и хроничните заболувања што ги имале 26 те пациенти, кои починале со ковид. 

8 октомври 

Пријавени за починати 16 пациенти со Ковид 19, 5 од починатите биле вакцинирани: 

84 год. кардиолошко заболување 

62 год. кардиолошко заболување 

78 год. кардиолошко заболување 

63 год. кардиолошко заболување и дијабет 

73 год. кардиолошко заболување и дијабет 

 9 октомври 

Пријавени за починати се 18 пациенти, само 1 од пациентите бил вакциниран. Пациентот имал 80 години и имал две хронични заболувања дијабет и кардиолошко заболување. 

10 октомври 

14 пациенти пријавени за починати, од нив 3 вакцинирани. 

64 год. кардиолошко и малигно заболување 

59 год. со кардиолошко заболување 

68 год. кардиолошко заболување и дијабет 

11 октомври 

18 пациенти пријавени за починати од нив 6 вакцинирани: 

72 год. кардиолошка и белодробна болест 

69 год кардиолошка болест 

81 год кардиолошка болест и дијабет 

76 год кардиолошка болест 

64 год белодробно заболување 

56 год кардиолошко заболување 

12 октомври 

6 пријавени за починати, само 1 вакциниран пациент на 80 години - нема хронично заболување; 

13 октомври 

20 пријавени за починати, 8 вакцинирани: 

61 год. кардиолошко заболување и хипотироидизам 

80 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

77 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

48 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

72 год. кардиолошко заболување, дијабет и бубрежно заболување 

77 год. кардиолошко и белодробно заболување 

78 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет 

71 год. кардиолошко заболување 

14 октомври 

13 пријавени за починати, 4 вакцинирани: 

75 год. крдиолошко заболување 

74 год. кардиолошко заболување и дијабет 

64 год. кардиолошко заболување и дијабет 

77 год. невромускуларно заболување 


Можеби ќе ве интересира

КАКО ЌЕ ВЛИЈАЕ ОМИКРОН КАЈ ДЕЦАТА: Нова непознатица, но и нова потенцијална опасност, д-р Андоновски за Фактор

КАКО ЌЕ ВЛИЈАЕ ОМИКРОН КАЈ ДЕЦАТА: Нова непознатица, но и нова потенцијална опасност, д-р Андоновски за Фактор

ДИМИТАР КОВАЧЕВСКИ: Многу брзо ќе ги демантирам етикетите од опозицијата, ќе донесам квалитетни промени во партијата

ДИМИТАР КОВАЧЕВСКИ: Многу брзо ќе ги демантирам етикетите од опозицијата, ќе донесам квалитетни промени во партијата

ПОБАРАЈТЕ ГИ ПЛАТНЕНИТЕ ТОРБИ НИЗ ДОМА - веќе од среда ќесите ќе чинат по 15 денари

ПОБАРАЈТЕ ГИ ПЛАТНЕНИТЕ ТОРБИ НИЗ ДОМА - веќе од среда ќесите ќе чинат по 15 денари

СРЕДБА ЗАЕВ - ГАШИ: Ќе договорат ли колку министерски места значи влезот во владеачката коалиција

СРЕДБА ЗАЕВ - ГАШИ: Ќе договорат ли колку министерски места значи влезот во владеачката коалиција

ИСПУКАЛ КУРШУМ КОН НЕА, НО НЕ ЈА ПОГОДИЛ: Дивата свиња потоа го усмртила ловецот од Долни Дисан

ИСПУКАЛ КУРШУМ КОН НЕА, НО НЕ ЈА ПОГОДИЛ: Дивата свиња потоа го усмртила ловецот од Долни Дисан

ДАНИЛОВСКИ ПРЕД ОМИКРОН ДА ДОЈДЕ И КАЈ НАС: Маски и помалку гости во кафулињата, автобусите редуцирани

ДАНИЛОВСКИ ПРЕД ОМИКРОН ДА ДОЈДЕ И КАЈ НАС: Маски и помалку гости во кафулињата, автобусите редуцирани

ЗАЕВ ЗА ПРЕМИЕРСКАТА ОСТАВКА: Прво мнозинство и добар исход од преговорите со Бугарија

ЗАЕВ ЗА ПРЕМИЕРСКАТА ОСТАВКА: Прво мнозинство и добар исход од преговорите со Бугарија

УТРЕ ПРИСТИГНУВААТ УШТЕ ТРОЈЦА ОД ПРЕЖИВЕАНИТЕ ПАТНИЦИ НА КОБНИОТ ПАТ: Им се пружа и психолошка помош

УТРЕ ПРИСТИГНУВААТ УШТЕ ТРОЈЦА ОД ПРЕЖИВЕАНИТЕ ПАТНИЦИ НА КОБНИОТ ПАТ: Им се пружа и психолошка помош

ЗА ЕДЕН ДЕН 19 ПОЧИНАТИ ОД КОВИД: Најмладите имаат 32 и 38 години

ЗА ЕДЕН ДЕН 19 ПОЧИНАТИ ОД КОВИД: Најмладите имаат 32 и 38 години