06 Јули, 2020
0.0679

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Објавено во: Агробизнис 13 Јули, 2019

Кина е лидер во светот по производство на лубеници и годишно имаат род од 79 тони. 

Втора е Турција со производство од 3.928,892 тони лубеница, а трет е Иран со производство од 3.813,850 тони годишно. 

Зад нив на четврто место е Бразил со род од 2.090,432 тони, Узбекистан со 1.976,373 тони и Алжир со 1.877,069 тони. 

САД има производство од 1.823,160 тони, Русија 1.757,972 тони. За разлика од нив, соседна Србија има род на лубеници од 250.000 тони и не спаѓа во големи произведувачи. 

Кинезите влегле во Гинисовата книга на рекорди со една садница која имала 131 плод.