20 Јуни, 2019
0.0280

Грантови за иновации: 40.000 евра назад во економијата

Објавено во: Економија 15 Април, 2019

Околу 40.000 евра - толку пари од фирмите кои добиле грантови од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) вратиле назад во домашната економија, изјави денеска Јован Деспотовски, директор на ФИТР. Тоа е мал процент од парите кои им се доделени досега на домашните компании, но, Деспотовски тврди дека е добро што има ефект од вложените средства. Фактор веќе објави дека ФИТР прави анализа за тоа кој е ефектот од инвестициите во компаниите за иновации и технолошки развој. Според првичните резултати покажале дека само по основ на зголемена уплата на придонеси, персонален и данок на добивка, овие компании веќе ги враќаат средствата во буџетот. Директорот Деспотовски беше во Стопанската комора за да ги презентира пред компаниите кофинансираните грантови за комерцијализација на иновации. 

„Со вкупен буџет од 5 милиони евра ќе се финансираат мали и средни фирми на овој повик за кофинансирање на грантови за комерцијализација на иновации. Од овој фонд 2 милиони евра се средства обезбедени од Светска банка, а 3 милиони евра од Владата на Република Северна Македонија. Сите фирми можат слободно да аплицираат на овој повик “ истакна Деспотовски.

Исто така, според него за лојална конкуренција, големите фирми со своите иновативни стратегии ќе можат да аплицираат за кофинансирани грантови преку посебна програма.

На денешната прес конференција во Стопанската комора на Македонија, Деспотовски изјави дека поради зголемениот интерес на фирмите за поддршка од Фондот, институцијата ќе се стреми кон зголемување на средстава за финансирање на претпријатијата.

На презентацијата имаше голем број претставници од малите и средните претпријатија од земјава.

Инаку според анализата чии резултати допрва ќе се објават, а до дел стаса Фактор, на пример, просечно годишно зголемување на приходите од работењето на фирмите е зголемен за речиси 50 проценти, исто така е регистриран зголемен број на вработени, и тоа за 27 отсто, а забележителен е тренд на пораст кај просечните плати и тоа за околу 40 проценти во просек.
Н.М. 

Можеби ќе ве интересира

Борба на титаните: кои се најплатените банкари во земјава?

Борба на титаните: кои се најплатените банкари во земјава?

Мила Царовска: За прв пат исплатени пензии без задолжување

Мила Царовска: За прв пат исплатени пензии без задолжување

Миќиќ Божиновска: Повратот на ДДВ е повеќе популистичка отколку мерка за враќање на парите

Миќиќ Божиновска: Повратот на ДДВ е повеќе популистичка отколку мерка за враќање на парите

Теменугов: Буџетот е растегнат како мрсулче

Теменугов: Буџетот е растегнат како мрсулче

ВМРО-ДПМНЕ: Главна цел на младите не е да собираат фискални, туку да соберат пари за да купат карта за заминување

ВМРО-ДПМНЕ: Главна цел на младите не е да собираат фискални, туку да соберат пари за да купат карта за заминување

Нова светска економска криза во 2020 година

Нова светска економска криза во 2020 година

Идната година ќе ги укинат квотите за странски работници

Идната година ќе ги укинат квотите за странски работници

МИСТЕРИЈА: Kaде е златото на СССР?

МИСТЕРИЈА: Kaде е златото на СССР?

Павле Гацов даде пример како да ви се врати максимално дозволениот износ на ДДВ од 28.000 денари годишно

Павле Гацов даде пример како да ви се врати максимално дозволениот износ на ДДВ од 28.000 денари годишно