28 Февруари, 2020
0.0244

Одговорните тврдат нема место за паника по инцидентот во Охис, се бара одговорност од фирмата

Објавено во: Економија 09 Ноември, 2019

Нема место за паника а состојбата во фабриката е под целосна контрола. Ова се последните информации од Министерството за животна средина и просторно планирање согласно последните информации добиени од надлежните инспекциски служби а поврзани со инцидентот кој се случи во Охис.

-Состојбата во Охис е целосно под контрола и нема место за паника. Имено, излевање на вода при перење на празна цистерна поради пукање на вентил се случило во бетонска када чија функција е безбедносна токму при вакви случаеви. Во моментов излеаната течност е целосно собрана, а кадата е покриена со пилевина за да се соберат евентуалните остатоци од течноста-соопштија од МЖСПП.

Како што информираа од министерството пилевината ќе биде собрана и во текот на денешниот ден и соодветно, безбедно одстранета во специјални буриња за таква намена.

Од одговорната фирма „Екоцентар 97“ пак за 24 вести рекле дека отпадот кој истекол во ОХИС е веќе собран, нема опасност и нема повредени.

Надзорот на локацијата ќе продолжува и денеска. 

Од друга страна пак граѓанските иницијативи за заштита на животната средина бараат одговорност од фирмата .

О2 иницијативата смета дека граѓаните не треба да се тие кои треба да пријават хаварија која инволвира опасен отпад, токсични хемикалии, зошто ги гледаат, чувствуваат последиците од неа. 

„Очекуваме највисока казна за одговорната фирма „Екоцентар 97“, една за хаваријата, втора за непријавување и непостапување според протокол и кривична пријава. Воедно и проверка на начинот на кој работат“ - реагираат од О2 иницијатива.

Можеби ќе ве интересира

АКЦИИТЕ НА „АЛКАЛОИД“ МЕЃУ НАЈТРГУВАНИТЕ: Како компанијата ја изработе 2019 ?

АКЦИИТЕ НА „АЛКАЛОИД“ МЕЃУ НАЈТРГУВАНИТЕ: Како компанијата ја изработе 2019 ?

„Алкалоид“ со раст на добивката во 2019

„Алкалоид“ со раст на добивката во 2019

УНИ Банка здраво гази, растат нето приходите од камати и надоместоци

УНИ Банка здраво гази, растат нето приходите од камати и надоместоци

Од следната година повеќе пари за општините од јаглен, мермер, минерална вода...

Од следната година повеќе пари за општините од јаглен, мермер, минерална вода...

КОЛКУ СИЛНО ЌЕ УДРИ КОРОНА - туризмот брои штети, кожарите во грч, за власта е рано да се зборува за последици

КОЛКУ СИЛНО ЌЕ УДРИ КОРОНА - туризмот брои штети, кожарите во грч, за власта е рано да се зборува за последици

ВО ЕВРОПА Е ПОИНАКУ: Трошоците за храна и пијалоци ги „јадат“ македонските плати

ВО ЕВРОПА Е ПОИНАКУ: Трошоците за храна и пијалоци ги „јадат“ македонските плати

ПРOГНОЗА НА НУРИЕЛ РУБИНИ: Коронавирусот ќе доведе до глобална економска катастрофа

ПРOГНОЗА НА НУРИЕЛ РУБИНИ: Коронавирусот ќе доведе до глобална економска катастрофа

КОРОНАВИРУСОТ ИМ НАПРАВИ ШТЕТИ: Авионските билети чинат колку едно кафе

КОРОНАВИРУСОТ ИМ НАПРАВИ ШТЕТИ: Авионските билети чинат колку едно кафе

На 2 март на полноќ сите оператори во државата ќе прекинат со реемитување на домашните странски ТВ канали, освен на јавниот сервис

На 2 март на полноќ сите оператори во државата ќе прекинат со реемитување на домашните странски ТВ канали, освен на јавниот сервис