29 Март, 2020
0.0613

Од Северџане до Ваљон Сума: Чија музика ќе се финансира со народни пари?

Објавено во: Стил 19 Февруари, 2020

Министерството за култура повторно се најде во фокусот на јавноста откако пред неполна недела го објави списокот со проекти финансирани од државата како дела од национален интерес за македонската култура за тековната 2020 година.

Како и претходните години, со народни пари ќе биде стимулирано и издавањето нова музика, а на листата се најдоа и многу уметници кои не ѝ се толку познати на пошироката јавност. 

Интересно е што 1.200 евра (75.000 денари) за издавање на цеде му се одобрени на Северџане Лачи, истиот човек кој минатата година, пак, самиот одлучувал за судбината на своите колеги како член на комисијата за фолклор и музичко-сценска дејност а деталите читајте ги на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Паниката меѓу Швеѓаните ја носиме ние доселениците, тие функционираат нормално: Македонка од Шведска за ситуацијата со коронавирусот

Паниката меѓу Швеѓаните ја носиме ние доселениците, тие функционираат нормално: Македонка од Шведска за ситуацијата со коронавирусот

Книга на денот: „Е, баш ви фала“ од Марко Видојковиќ

Книга на денот: „Е, баш ви фала“ од Марко Видојковиќ

Кристина Арнаудова: Работиме турбо и нема да престанеме, на многу деца сме им потребни

Кристина Арнаудова: Работиме турбо и нема да престанеме, на многу деца сме им потребни

Живееме без паника бидејќи дома немаме телевизор: Ирена за предизвиците на семејството Лозана со коронавирусот

Живееме без паника бидејќи дома немаме телевизор: Ирена за предизвиците на семејството Лозана со коронавирусот

Нина Деан: Три години не сум ја видела мајка ми, коронавирусот ја спречи да дојде од Еквадор

Нина Деан: Три години не сум ја видела мајка ми, коронавирусот ја спречи да дојде од Еквадор

Погодени индиректно од коронавирусот: Македонските дизајнери „замрзнати“, функционираат засега онлајн платформите

Погодени индиректно од коронавирусот: Македонските дизајнери „замрзнати“, функционираат засега онлајн платформите

Книга на денот: „Пустинско рандеву“ од Снежана Крстеска - Стојковиќ

Книга на денот: „Пустинско рандеву“ од Снежана Крстеска - Стојковиќ

Тенорот Благој Нацоски директно од Италија: Строгите мерки дадоа резултат, по 3 недели

Тенорот Благој Нацоски директно од Италија: Строгите мерки дадоа резултат, по 3 недели

Не сум исплашен, но мора да внимаваме: Еркан, лице од ранливата категорија граѓани

Не сум исплашен, но мора да внимаваме: Еркан, лице од ранливата категорија граѓани